Úleva pro seniory: Mohli by jezdit po Přerově v taxi za 20 korun

Přerov - Přerovská radnice chystá pro starší obyvatele města službu takzvaného senior taxi. Po městě za lékařem nebo na poštu by mohli cestovat vozidly taxislužby za jednotnou cenu 20 korun.

Město by podle odhadů mělo tuto službu dotovat ročně zhruba půl milionem korun. Návrh radních musejí schválit zastupitelé. Pokud jej přijmou, seniorům nad 65 let bude město cesty částečně hradit od února příštího roku, informovala ČTK mluvčí radnice. Podobných dotovaných jízd užívají důchodci například také v Prostějově, kde dvě vozidla senior taxi měsíčně svezou stovky lidí.

"Předběžně počítáme s tím, že ročně bude tuto službu třeba dotovat částkou zhruba půl milionu korun. Aktuálně je na rok 2017 vyčleněno pro Senior taxi 424.000 korun, které by měly pokrýt náklady spojené s přepravou," uvedl náměstek primátora Tomáš Navrátil (ANO).

Senior si bude muset objednat řidiče maximálně tři dny předem, minimálně pak jeden den před plánovanou jízdou. Počítá se s tím, že provozní doba by byla od pondělí do pátku od 07:00 do 15:00. "Přesně určíme stanoviště, na která je možno se tímto taxíkem dopravit. Zcela jistě to budou zařízení lékařů, nemocnice, pošty, úřady," doplnil náměstek. Dvacetikorunová částka pokryje pouze cestu tam bez ohledu na vzdálenost.

Související

Ilustrační fotografie.

Pro předčasný důchod se od úterý mění podmínky. ČSSZ upozornila na novinku

Od 1. října se upravuje jen jedna podmínka pro odchod do předčasného starobního důchodu, upozornila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Nově bude pro předčasný důchod nutné získat alespoň 40 let pojistných dob. Tyto doby zahrnují nejen výdělečnou činnost, ale i náhradní doby pojištění. V průměru přitom mají důchodci, kteří odcházejí do předčasného starobního důchodu, 45 let důchodového pojištění.
Důchody, ilustrační fotografie.

Důchody do konce roku 2024: Jurečka řekl, kolik teď dostává většina důchodců

Důchodci se v tomto týdnu dozvěděli, o kolik si polepší díky řádné lednové valorizaci od ledna 2025. Ještě několik měsíců ale budou penze vypláceny v současné výši. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v souvislosti s avizovaným navýšením prozradil, jak vysoký důchod momentálně pobírá většina důchodců. 

Více souvisejících

důchodci, senioři Taxi

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

Medvěd na Slovensku zabil po druhé v historii houbaře

V sobotu dopoledne došlo poblíž obce Hybe v okrese Liptovský Mikuláš k útoku medvěda, při kterém utrpěl smrtelné zranění třiašedesátiletý muž. Slovenská policie to uvedla na sociálních sítích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy