Známé tváře ČT přiznávají: Hanobili jsme hlavu státu, Kam se máme hlásit? Toto píší Friedrichová, Bosák a další novináři

Praha - Návrh skupiny šesti desítek poslanců vrátit do trestního zákona čin veřejného hanobení prezidenta pod sankcí až ročního vězení vyvolal bouřlivé reakce nejen mezi politiky, ale i mezi dalšími osobnostmi českého veřejného života. Někteří se dokonce dobrovolně přiznávají, že tento „trestný čin“ už spáchali.

„Dobrovolně se přiznávám k hanobení hlav státu. Mám se někam hlásit?" napsala na Twitteru česká televizní novinářka Nora Friedrichová, kterou lidé znají především z pořadu 168 hodin. „A to oni ti nepíšou? Mně jo, že mě prý brzo vyhodí...." přisadila si další novinářka – tentokrát z redakce sportu ČT - Darina Vymětalíková. „Píšou, že se na mě vaří voda, ale to asi v zákoně nebude," dodala k tomu Friedrichová.

A k novinářkám se přidal i další prcovník ČT Jaromír Bosák. „Zázraky se fakt dějí...To si takhle lehnu do postele v Čechách a druhý den se v té samé probudím v Thajsku..." povzdechl si na sociálních sítích sportovní komentátor. „Přemítám, jestli by byl za urážku prezidenta považován i eventuální výrok, že je hlava státu chytrá jako poslanec Ondráček..." rozvíjel dál svoje myšlenky.

„Nehanobí náhodou úřad a DŮSTOJNOST prezidenta ČR Miloš Zeman, když pro Radiožurnál v živém interview vykládal "kunda sem, kunda tam"?" nebral si servítky novinář iDnesu Josef Kopecký.

Psali jsme: Politici si utahují z Hradu: Hanobení prezidenta? Zeman by zákon porušoval minimálně jednou týdně. A to není zdaleka vše Trest za urážku prezidenta? To jsou ale starosti, diví se Sobotka. Návrh domítl i Pelikán Hanobení prezidenta? Poslanci chtějí oprášit zrušený zákon. Strhla se mela Za urážku prezidenta opět vězení? Pitomá argumentace, sám Zeman je vulgární, píšou deníky  

„Nevím, kdo ho tam nechal, ale našel jsem v kanceláři obraz pana prezidenta. Radši jsem ho hned dal na půdu, aby na něj nesraly mouchy..." parafrázoval známou scénu ze Švejka politolog Jiří Pehe.

„Já si stejně myslím, že těch 64 poslanců, kteří navrhují tresty za hanobení prezidenta, jsou ZTOHOVEN," nadhodil novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta.

„Občané! Počkáme, až nám schválí zákaz hanobení funkce prezidenta! A pak tohle individuum kolektivně nahlásíme! Co říkáte, občané?" napsal na Twitter komentátor Alexander Mitrofanov. K textu přiložil video Miloše Zemana, jak vrávorá u korunovačních klenotů.

Občané! Počkáme, až nám schválí zákaz hanobení funkce prezidenta! A pak tohle individuum kolektivně nahlásíme! Co říkáte, občané? pic.twitter.com/5YCE1MlFg2

— Alexandr Mitrofanov (@AlexandrMitrofa) 15. listopadu 2016

Legraci na účet Hradu si už v souvislosti s návrhem dělali i někteří politici. „Je ve vlastním zájmu M. Zemana, aby se to nikdy neschválilo. On sám by byl v konfliktu se zákonem minimálně jednou týdně," napsal na Twitteru předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Těm, kteří návrh podepsali, dodal: „stačí jednodušší definice - všichni komunisté napříč politickým spektrem."

„Averze části poslanců vůči prezidentovu tiskovému mluvčímu musí být opravdu značná, když kvůli němu dokonce navrhují speciální zákon," vtipkoval europoslanec ODS Jan Zahradil.

„Hanobení prezidenta republiky? Už to vypadalo, že výročí 17.11. prožijeme bez osoby či duchu presidenta Zemana. Tudíž v klidu a důstojně..." komentoval návrh europoslanec TOP 09 Luděk Nyedermaier.

Související

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 
Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Miloš Zeman Česká televize

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy