Bouře kolem Slavíka pokračuje: Ortel si s národem vytřel zadek. A obyčejní Češi tomu tleskají

Praha – Ani den po vyhlášení cen Český slavík neutichá poprask kolem skupiny Ortel. Zpěvák skupiny Gipsy.cz Radek Banga, který na protest v sobotu opustil sál, se k incidentu vrátil v komentáři na sociálních sítích.

„Toto je velmi důležité a prosím dočtěte to do konce!! Ať nezvítězí zlo, ale dobro! Děkuji!," zahájil svůj komentář zpěvák. „Velmi..velmi rozhořčeně jsem včera na protest opustil sál Karlínského divadla. Ano, je to pravda, při předávání cen Český slavík jsme se s mou manželkou zvedli, začali jsme pískat a nakonec na protest proti Ortelu odešli ze sálu. Jen malá hrstka odvážných se ozvala, můj respekt mají Filip Šmíd, Iva Pazderková, Jan Tuna a také Petr Štolba, který je známější pod pseudonymem „Pekař". My všichni jsme dali najevo svůj nesouhlas. Možná by bylo ale dobré pochopit, proč jsme odešli a s čím jsme nesouhlasili," vysvětlue Banga.

I proto se rozhodl Čechům připomenout, kdo je to skupina Ortel a čím se proslavila. „Víte podle této skupiny by totiž naše zem byla lepší bez všech těch Vietnamců, černochů, Romů, Židů, ale hlavně.. muslimských uprchlíků. Samozřejmě. Problémem všech lidí, jenž hlásí nenávist je ale nenávist sama. Tu není možné ničím uspokojit. Takže až bychom to odnesli my, přišli byste na řadu i vy. Intelektuálové, gayové, tlustí, postižení, vozíčkáři, vzdělanci, kavárníci a tak dále a tak dále," varuje hudebník romského původu.

Psali jsme:
Českého slavíka získal Karel Gott, Lucie Bílá a Kabát
 

„A nakonec by se tito poslové nenávisti pozabíjeli navzájem. Před nějakým časem tu byl někdo, kdo hlásal stejné věci– jmenoval se Heinrich Himmler, říšský vůdce nacistického Německa, vůdce Schutzstaffel (ochranného oddílu Adolfa Hitlera) známějšího pod zkratkou SS. Jeden z jejich hlavních symbolů byly tzv. „umrlčí lebky". Tento symbol znají spíše pamětníci, stejně jako nacistický kříž, což jednotky SS nosili na uniformách, čepicích nebo prstenech," připomněl historická fakta Banga.

A pak se pustil do vysvětlování, proč na Ortel pískal a proč nakonec sál opustil. „Protože skupina Ortel přišla na podium a na košilích měli tyto lebky. Na tom podiu stáli především proto, že jej podpořili „obyčejní lidé," kteří mají tu drzost ještě tvrdit, že jejich Ortel není rasistický a v žádném případě nepodporuje nacismus. A pak si přijde Ortel s umrlčími lebkami na košilích a dá celému národu tímto symbolem najevo, jakým směrem smýšlí. Jsem zarmoucen faktem, že tomuto zjevnému propagování nacismu nejen přihlížel celý sál, ale většina dokonce tleskala. Proč? Vaši dědové byli možná v odboji, mnozí za to zaplatili životem, i můj děda byl v koncentráku a v něm také zahynuli tři jeho bratři, všichni byli v odboji, stejně jako praděda mé manželky," kritizuje Čechy zpěvák.

Psali jsme:
Poprask na Slavících: Zpěvák na protest proti Ortelu odešel ze sálu. Lidi, vzpamatujte se, burcuje
 

Sám prý nechápe, jak je možné, že věc došla tak daleko. „Jak je možné, že evidentní projev nacismu byl nejen tolerován, ale on byl naprosto přehlídnut? Kde jsou teď idnes.cz, novinky.cz, všechny cz? Ortel si s celým českým národem vytřel zadek. A já tam stojím, pískám a jsem svědkem toho, jak 99% sálu tleská. Ptám se mých kolegů, zpěváků, moderátorů, herců, sportovců – ČEMU JSTE TLESKALI? Já vám řeknu čemu – TLESKALI JSTE NACISTŮM. Doufám, že se vám bude spát úplně stejně, jako včera. Pánové a dámy, mlčeli jste. A mlčení je tichý souhlas," nebere si servítky frontman skupiny Gipsy.cz.

Na závěr poslal lidem jasný vzkaz. „Rozhodli jste se špatně, tak jako mnozí v roce 1938. A všichni víme, jak to dopadlo. Na to bychom neměli zapomenout, protože historie nám ukazuje, kam až může nenávist zajít. A kdyby tam včera seděl váš děda, on by vám rád vysvětlil, co mají ti panové na košilích. Babička by vám řekla, kdo byl Himmler, Heydrich.. i tito pánové byli tenkrát slavní, stejně jako Gestapo, SS.. Neznáte je? Možná je čas si o nich něco přečíst," dodává Banga.

Související

Více souvisejících

Radoslav Banga Ortel (skupina) Český slavík

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 12 minutami

Aktualizováno před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Počasí: Česko čekají ještě dvě mrazivé noci, upozornili meteorologové

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy