Michal Horáček prezidentem nebude? Komentátor tvrdě udeřil a sjel i Vašáriovou a spol

Praha – Příští rok v lednu si Češi v přímé volbě podruhé v historii zvolí nového prezidenta. Objevují se první jména kandidátů, čeká se také na to, zda se stávající hlava státu – Miloš Zeman – rozhodne znovu kandidovat. Jak poukazuje komentátor Ivan Hoffman, favoritů zatím moc není.

O prezidentské kandidatuře uvažují například předseda AV ČR Jiří Drahoš, ekonom Jan Švejnar nebo lékař Marek Hilšer. Potvrdil ji už hudebník a textař Michal Horáček. „Dělat to chce, bavilo by ho to, asi by i dobře mluvil. Ale na prezidenta doopravdy nevypadá. Nevidím někoho takového ani v dalších kandidátech,“ říká Hoffman pro Český rozhlas.

Prezidentem podle něj musí to být člověk, který přesvědčí lidi, ale nebude to intelektuál. „A to Horáček je,“ připomíná. Textař už mezitím stihl představit svůj poradní tým, patří do něj například Pavel Pafko, Dana Drábová, Karel Eliáš nebo Magda Vášáryová „Celebrity mají v duchu americké kampaně kandidátovi dodat lesk. Za Clintonovou ale stál celý Hollywood a jak to dopadlo?“ připomíná komentátor.

Psali jsme: Horáček sestavuje tým poradců, jsou v něm i Vašaryová a Drábová. Ovčáček už reptá Konec zavedené politiky, vše se mění? Politolog otevřeně o lidech, kteří chtějí změnu ve společnosti  

Zeman své rozhodnutí o případné další kandidatuře oznámí v březnu. Znovu se ucházet o křeslo na Hradě už mu doporučil sedmičlenný tým jeho poradců. Podle Hoffmana se ale jen těžko dá čekat, že by mu poradili něco jiného. Zajímavější by tak podle něj bylo, kdyby se prezident obrátil spíše na své kritiky.

Na rozdíl od Horáčka ale Zeman prý žádný tým snů nemá. „Když se nad tím zamyslím, tak on se nikdy neobklopoval jinými lidmi, než kteří na něj tak nějak zbyli. Ten, kdo má o sobě vysoké mínění, se ani ptát okolí nepotřebuje. Jen by ho to při jeho moudrém vládnutí zdržovalo,“ rýpnul si Hoffman s tím, že se Zeman nikdy neobklopoval lidmi podle manažerského stylu, tedy v duchu hesla - abych byl úspěšný, mám kolem sebe lidi chytřejší, než jsem sám

Související

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 
Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr Michal Horáček Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Předávání cen Thálie

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. V oboru muzikálu cenu dostala za celoživotní mistrovství Helena Vondráčková.

před 38 minutami

před 1 hodinou

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 6 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy