Je nás více. Za rok 2009 stoupl počet obyvatel v ČR téměř o 40 tisíc

Praha - Za loňský rok počet obyvatel České republiky vzrostl o necelých 40 tisíc, přičemž mužů přibylo zhruba o dva tisíce více než žen. Vyplývá to z ročenky ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) za rok 2009, kterou ministerstvo v pondělí zveřejnilo na svých stránkách.

Celkový počet obyvatel ke konci loňského roku dosáhl 10 506 813, což je o 39 271 více než k prvnímu lednu téhož roku.

Celkový počet mužů k 31. 12. 2009 dosáhl 5 157 197, což je o 20 820 více než o rok dříve.

U žen vzrostl počet o 18 451 na celkových 5 349 616. Ze sociálních dávek je tradičně nejvyšší položka důchody, která se v loňském roce vyšplhala na 331,6 miliardy korun.

Na druhém místě jsou dávky nemocenského pojištění, na které loni padlo 26 miliard.

Třetí příčku obsadila podpora v nezaměstnanosti, která státní kasu vyšla na 15,1 miliardy korun. Průměrná mzda dosáhla v loňském roce 23 488 korun. Nejvyšší byla tradičně v Praze, kde se vyšplhala na 29 726 korun. Nejhůře dopadl naopak Karlovarský kraj s průměrnou mzdou 19 733 korun.

Průměrná míra nezaměstnanosti v loňském roce v Česku dosáhla osmi procent. Nejvyšší míru nezaměstnanosti zaznamenal Ústecký kraj, kde bylo bez práce 12,4 procenta lidí. Nejlépe naopak skončila Praha s rovnými třemi procenty.

Související

Při výběru bydlení začínají lidé zohledňovat i energetickou úspornost. Původní zpráva

Nový trend v bydlení nabírá na popularitě. Je ale třeba zvážit mnoho faktorů, upozorňují experti

Pasivní a energeticky úsporné domy se stávají stále populárnějšími, a to i přes vyšší počáteční investice. Banky jako Raiffeisenbank a ČSOB dle svých slov nabízejí řadu výhod, které motivují k investicím do udržitelných staveb, jež přinášejí dlouhodobé úspory, zlepšují komfort bydlení a přispívají k ochraně životního prostředí. 

Více souvisejících

Lidé

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

Pavel šel po návratu z USA volit senátora na Litoměřicku

Prezident Petr Pavel v sobotu odevzdal hlas v druhém kole senátních voleb, které probíhá do dnešních 14:00. Pavel připomněl, že se hlasuje v den státního svátku. Občany nabádal, aby se voleb zúčastnili. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy