Potřebujete půjčku? Od března 2017 platí nové přísnější podmínky pro úvěry

Praha - Od března 2017 lze poskytovat nebankovní půjčky pouze při splnění přísnějších podmínek, které ukládá novela zákona o spotřebitelském úvěru. Na základě jejich splnění udělí ČNB nejen nebankovním společnostem oprávnění k poskytování spotřebitelských úvěrů.

Nová podoba zákona o spotřebitelských úvěrech nabyla účinnosti dne 1. prosince 2016. Do tří měsíců od tohoto data, tedy do 28. února 2017, jsou poskytovatelé nebankovních úvěrů povinni požádat Českou národní banku (ČNB) o udělení licence.

Zákon poskytovatelům půjček nově ukládá povinnost doložit základní kapitál v minimální výši 20 milionů korun a složit zkoušku z odborných znalostí. 

Zákon o spotřebitelských úvěrech poskytovatelům nově stanovuje povinnost prověřovat schopnost dlužníka splácet půjčku. Kontrola bonity potencionálních klientů zahrnuje ověření údajů o výši příjmů a výdajů zákazníka i zjištění informací o splácení předchozích dluhů. 

Související

Moře, ilustrační fotografie. Komentář

Cesta na dovolenou, anebo do pasti? Češi si na léto dál vesele půjčují

Letošní dovolenková sezóna téměř vrcholí a letní školní prázdniny se brzy přehoupnou do své druhé poloviny. Aby bylo jasno, to není názor, to jsou holá fakta. Ale hledat fakta, proč si každý rok na dovolenou půjčuje v Česku skoro 600 tisíc lidí, je o něčem jiném. Zjistit důvody proč, je opravdu jako snaha nalézt pověstnou jehlu v kupce sena. Můžete namítnout, že co je vám do toho, jestli si někdo půjčuje na dovolenou nebo ne. Ať si každý dělá, co chce a co se mu líbí. Jenže, věc tak jednoduchá zase není.
Ilustrační fotografie.

Energetická krize znemožnila mnohým zbavit se dluhů v rámci Milostivého léta. Situaci komplikují i splátky za Vánoce, říká Hůle

Vedoucí dluhového poradenství neziskové organizace Člověk v tísni Daniel Hůle tvrdí, že díky rapidně rostoucím cenám za energie mnohým nezbude na úhradu dluhů v kontextu s takzvaným Milostivým létem, které končí tento pátek. Záhy se podle něj dostanou do velkých problémů i lidé, kteří vedle energetické krize i přes pomoc vlády budou muset řešit splácení vánočních dárků, na něž si před svátky půjčili. „I takoví klienti nás kontaktují. Najednou neví, jak z dluhové pasti, kterou prohlubuje i půjčka na Vánoce. Navíc společnost ČEZ od ledna své služby zdražuje, a tak se mnozí ocitají v beznaději a doslova se hroutí. Naštěstí se nám hlásí andělé, kteří chtějí sociálně slabším finančně pomoci,“ říká pro EuroZprávy.cz Daniel Hůle.

Více souvisejících

půjčky úvěry Lidé

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Slováci zadrželi 14letého mladíka. Škole vyhrožoval bombou

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy