Na cyklostezku může lyžař i koloběžka, chodci s mazlíčky mají smůlu

Praha - Jaro je tady a s příchodem teplejšího počasí se vydá na kola mnoho cyklistů. Cyklostezky však hojně využívají i lidé na kolečkových bruslích, s kočárky nebo se svými domácími mazlíčky. Kdo ale na cyklostezku skutečně může, a kdo už nesmí vstoupit?

Cykloturistika se rozmáhá zhruba stejným tempem, jako se poslední roky rozvíjela síť cyklostezek po Česku. Málokterý Čech však ví, jaká pravidla na cyklostezkách platí a kdo na ně může vjet. Zásadní pro každého cyklistu nebo chodce, který chce na stezku vstoupit, je rozlišení, zda se jedná o „pouhou“ cyklostezku, nebo o stezku pro cyklisty a chodce.

V zákoně je stanoveno, že cyklostezky využívají cyklisté. Paragraf příslušného zákona situaci dále upřesňuje: „ Jízdní pruh pro cyklisty nebo stezku pro cyklisty může užít i osoba pohybující se na lyžích nebo kolečkových bruslích nebo obdobném sportovním vybavení.“ Jednotliví uživatelé cyklostezky by pak po stezce měli jezdit v řadě za sebou, nikoliv vedle sebe, jak je častým zvykem. Na cyklostezku může vjet i „cyklista“ na elektrokole nebo jezdec na koloběžce.

Co se týče chodců, ty mohou pouze do úseků, které jsou označeny značkou společné stezky pro chodce a cyklisty. Tedy značkou, kde jsou chodci nad kolem, případně značkou vymezující samostatný pěší pruh. Obě skupiny, jako chodci tak cyklisté, by měli dbát vzájemné pozornosti. Správně by chodci neměli chodit na cyklostezky (byť jsou určené i pro chodce) venčit psy, měli by stejně jako cyklisté jít za sebou, nikoliv vedle sebe.

Problém nastává, když společná stezka vyznačená není a na stezce se mezi sebou „motají“ cyklisté, bruslaři, běžci, chodci s kočárky či domácími mazlíčky. Chodci by na klasické cyklostezce správně neměli co dělat, což však mnoho lidí neví, a tak na ně vstupuje. 

Podle stanoviska policie je cyklostezka pozemní komunikací, na kterou například maminky s kočárky vůbec nesmí. Pokud se jedná o smíšenou cyklostezku, podle policie by všichni účastníci provozu měli jezdit či jít bez sluchátek na uších. Důležité je prý být zejména ohleduplný.

Na cyklostezkách lze výjimečně narazit i na cyklistu, vedle něhož běží pes. Podle zákona však cyklista nesmí za jízdy vést druhé kolo, ruční vozík, psa či jiné zvíře.

Aby měl český cyklista ještě větší zmatek v názvosloví, existuje pojem cyklotrasa. A cyklotrasa není totéž, co cyklostezka. Cyklotrasa v podstatě znamená orientační směrové vedení cyklistů a kromě po cyklostezkách vede i po ostatních komunikacích společně se silniční dopravou. V tomto smyslu je důležité odlišit jízdní pruh pro cyklisty a vyhrazený jízdní pruh. Do vyhrazeného pruhu mohou výjimečně vjet i auta, nesmí však ohrozit cyklisty. 

Související

Více souvisejících

cyklisté Cyklistika Cyklostezky doprava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy