Miloše nikdo nechce? Pátrali jsme, kdo kupuje známky se Zemanem

Praha – Před rokem se internet bavil příhodou režiséra Ivana Bareše z prostředí pošty. Muž na svůj dopis odmítl umístit známku s českým prezidentem Milošem Zemanem. Následně se diskutovalo o tom, že známky s prezidentem Češi nechtějí. Pro EuroZprávy.cz mluvčí České pošty uvedl, že pobočky nezaznamenaly odmítavé reakce zákazníků. Na skladech a v pobočkách jsou však prý nyní desetitisíce známek se Zemanem.

Tradice zobrazování českých a československých prezidentů na poštovních známkách je relativně vzácná. Svoji známku však měli všichni naši prezidenti od dob T. G. Masaryka. První známky s jeho podobiznou vyšly v roce 1920. Poštovní známka aktuálního prezidenta není vázána na konkrétní cenu, ale nese označení písmena A, které je určeno pro vnitrostátní poštovní styk. První náklad poštovních známek s hlavou státu představoval objem 10 milionů známek. Známky se na pobočkách České pošty objevily před čtyřmi lety. V případě potřeby byla Česká pošta připravena zprostředkovat jejich dotisk.

Známek se Zemanem vyšlo 13 milionů

Teď známky s prezidentem Milošem Zemanem buď leží ve skladě, nebo přebývají na jednotlivých pobočkách. Pro EuroZprávy.cz to připustil mluvčí České pošty Matyáš Vitík. "V současné době zůstává v centrálním skladu cca desítky tisíc kusů známek a další desetitisíce jsou v pobočkové síti," konstatoval. 

Podle mluvčího se zatím vydalo na 13 milionů známek. "Celkem byly realizovány v roce 2013 dvě dodávky: v dubnu prvních 10 mil. ks a v říjnu 3 mil. ks známek," upřesnil. 

Oblíbeným motivem je příroda nebo Jára Cimrman

Diskuze ohledně obliby známek s českým prezidentem se rozběhla loni na jaře, kdy režisér Ivan Bareš zveřejnil na svém facebooku příhodu z jedné z poboček pošty v pražské ulici Jindřišská.

„Prosím jednu známku za 16“.  Muž za přepážkou omluvně sdělí: „Máme už jenom s Milošem“. Zákazník: „Nechci známku s Milošem.“ Pošťák: „Nikdo nechce známku s Milošem. Proto je máme.“ Zákazník: „Co třeba nějaké zvíře?“, zkouší Pošťák: „Zvířata došla. Zbyl jenom Miloš.“ Zákazník: „A co třeba historické památky?“ Pošťák: „Jenom Miloš“,“

Zhruba takto začala režisérova příhoda s tím, že nakonec si na svůj dopis nechal místo známky dát razítko, kde Zeman ztvárněn není. Podle Vitíka si však Česká pošta není vědoma odmítavé reakce zákazníků. "Nezaznamenali jsme stížnosti nebo připomínky, že by lidé odmítali známku s panem prezidentem Zemanem," konstatuje. 

Nejoblíbenějším motivem na českých známkách jsou prý zejména přírodní motivy s rostlinami a zvířaty, ale také dopravní prostředky, zejména vlaky, letadla a historická auta. " Oblíbené jsou samolepicí známky s motivem naší vlajky, kruhové známky s motivy J. Cimrmana. Sběratelé mají zájem i o tradiční vydání známek z řady „Umělecká díla na známkách“ či „Krásy naší vlasti“ tištěné unikátní tiskovou technologií vícebarevného ocelotisku plochých desek," uvedl Vitík.

"Poštovní známky s motivem prezidentů se tradičně vydávají v podobě tzv. výplatních známek v základních tuzemských tarifech," dodal Vitík. Miloš Zeman využívá stejně jako Václav Klaus pro vytvoření prezidentské známky jinou fotografii než oficiální portrét. První známka Václava Havla byla vytvořena podle stejného černobílého snímku, který později visel ve školách. Stejně jako Klaus i Zeman je na snímku mírně natočen.

Související

Zuzana Hejnová, česká atletka, jejíž specializací je běh na 400 metrů překážek a běh na 400 m. Na této trati s překážkami získala bronzovou medaili z londýnských Letních olympijských her 2012.

Hejnová a Česká pošta uzavřely smír ve sporu o známku

Atletka Zuzana Hejnová a Česká pošta uzavřely smír ve sporu, který se týkal známky vydané k olympijským hrám v Riu de Janeiro v roce 2016. Dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek tvrdila, že je na známce vyobrazena ona, pošta to ale popírala.

Více souvisejících

Poštovní známky Miloš Zeman Jára Cimrman (český velikán a ...) Česká pošta

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy