Silvestrovské pobyty na horách jsou již téměř obsazeny

Praha - Silvestrovské pobyty na horách jsou již téměř obsazeny; Vánoce a Silvestra stráví přibližně 200 tisíc Čechů na tuzemských horách a 110 tisíc v zahraničí, což znamená asi 10procentní meziroční nárůst. Krize tak pomalu ustupuje, uvedl ve středu Tomio Okamura, viceprezident AČCKA.

Z aktuálního průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) vyplývá, že už nyní jsou prakticky všechny zajímavé silvestrovské pobyty na českých i zahraničních horách vyprodány.

Ubytování právě na silvestrovskou noc bývají nejdražší z celého roku. "Důvodem je nejen to, že je často v pobytu zahrnuta i silvestrovská večeře, ale také to, že v tomto termínu často převyšuje poptávka nabídku," řekl Okamura.

Češi, kteří chtějí trávit Silvestra a Nový rok na tuzemských horách, jezdí nejraději do Krkonoš. Zamíří tam přibližně čtvrtina českých návštěvníků našich hor.

U cestovatelů do zahraničí jednoznačně vedou rakouské Alpy, kde Češi stráví polovinu ze všech zahraničních silvestrovských pobytů. Následují italské a francouzské Alpy.

Svátky u moře tráví přibližně 20 tisíc Čechů, a to především v Egyptě, na Kanárských ostrovech a v Tunisku. V popularitě pak následuje Kuba, Thajsko a Spojené arabské emiráty.

"Z hlediska příjezdu zahraničních turistů do České republiky jsou Vánoce, Silvestr a Nový rok nejvytíženějším obdobím z celého roku. Z našich analýz vyplývá, že Vánoce stráví v ČR kolem 125 tisíc turistů. Silvestr a Nový rok stráví v ČR 190 tisíc turistů, z toho zhruba 80 procent v Praze. Znamená to tedy přibližně pětiprocentní meziroční nárust," uvedl Okamura.

I přes mírný nárůst počtu turistů v konci letošního roku je podle Okamury v pražských hotelech a restauracích dostatek volných kapacit a již nyní je zřejmé, že nebudou zcela vyprodány ani na Silvestra. "Ceny hotelů v Praze se tak z důvodu převisu nabídky v tomto období nebudou zdražovat, jako tomu bylo ještě před několika lety," podotkl Okamura.

Zato na českých horách přes Silvestr ceny hotelových pokojů bývají nejvyšší za celý rok, kapacity jsou již prakticky vyprodány.

Během svátků v minulosti některé restaurace v centru Prahy zdražovaly přibližně o pětinu a na Silvestrovský večer zvedaly ceny i několikanásobně. Poptávka byla podstatně vyšší než nabídka. "Již předloni i vloni však kvůli krizi a úbytku turistů ke zvýšení cen v drtivé většině případů vůbec nedošlo a stejná situace bude i letos," uvedl Okamura. "Zdražení si nemůže nikdo dovolit, turistů je stále málo a navíc šetří," dodal.

"Nejdražší ceny speciálních silvestrovských menu budou v centru Prahy v restauracích letos kolem 10 tisíc korun na osobu, to se však týká již výhradně nejlepších restaurací s výhledem na historické pražské panorama," uvedl viceprezident AČCKA.

Související

hory

Počasí je v Česku tak teplé, že na horách není žádný sníh

České hory jsou bez sněhu. Kvůli dlouhé a intenzivní teplé vlně, která začala o Vánocích a v podstatě dosud neskončila, chybí sníh i v hřebenových partiích v nadmořských výškách nad 1000 metrů. Podle klimatologa Pavla Zahradníčka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR je sice vánoční obleva celkem standardní záležitost, ale v takové míře jako letos se jedná o výjimečný jev, řekl ČTK. Teploty se v některých dnech pohybovaly i 15 stupňů nad dlouhodobým průměrem.
Lyžování, ilustrační foto

Na horách panují ideální podmínky pro lyžování, návštěvnost roste

Na horách panují před víkendem ideální podmínky pro lyžování, na sjezdovkách je dostatek přírodního i technického sněhu. Vybírat si z desítek kilometrů upravených stop mohou i běžkaři. Návštěvnost skiareálů roste, ještě větší nápor očekávají provozovatelé za týden, kdy mají školáci v pátek jednodenní pololetní prázdniny a začnou týdenní turnusy jarních prázdnin.

Více souvisejících

hory

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

Pavel šel po návratu z USA volit senátora na Litoměřicku

Prezident Petr Pavel v sobotu odevzdal hlas v druhém kole senátních voleb, které probíhá do dnešních 14:00. Pavel připomněl, že se hlasuje v den státního svátku. Občany nabádal, aby se voleb zúčastnili. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy