Piráti: Přispíváme k šíření WikiLeaks

Praha - Česká pirátská strana chce vytvořit českou verzi WikiLeaks. Strana prý může zveřejnit informace, které jsou přinejmenším stejně zajímavé jako odtajněné dokumenty na WikiLeaks, v pondělí o tom na serveru Česká pozice informoval Jakub Michálek z předsednictva Pirate Parties International.

"Máme dokumenty z českých ministerstev, které jsou pro občany mnohem zajímavější než informace, které zveřejnila WikiLeaks," řekl Michálek. Na webu, který by plnil stejnou roli jako WikiLeaks jen s tím rozdílem, že by se zabýval výhradně českými záležitostmi, se údajně už pracuje.Česká pirátská strana pro něj už našla i jméno, podle Michálka by se server mohl jmenovat PirateLeaks. Od svých předchůdců si Pirátská strana nechce vypůjčit jen jméno, ale také postup při získávání dokumentů. Podle Michálka je nutné postupovat systematicky a přísně kontrolovat pravdivost získaných informací. "Je to dlouhodobý proces, rozhodli jsme se, že vybudujeme sami něco podobného," upřesnil.Pirátská strana začala také spolu s dalšími pirátskými stranami ve světě spouštět kopii stránek WikiLeaks. Cílem je zpřístupnit informace z 'mateřského' webu, který byl po zveřejnění posledních tajných dokumentů zablokován. "Tento boj rozhodne o zachování základních svobod na internetu. Pokusy jakékoliv vlády o útok na svobodu tisku a omezování svobody slova jsou pro nás nepřijatelné," dodal Michálek.V cestě za spuštěním české mutace WikiLeaks zatím stojí fakt, že doména wikileaks.cz je už registrovaná. Pirátská strana chce prý s jejím současným majitelem jednat a stránku získat pro své účely.

Související

Julian Assange, autor: David G. Silvers, Cancillería del Ecuador

Julian Assange se dohodl s úřady. Bude volný

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se tento týden podle očekávání přizná k porušení amerického zákona o špionáži v rámci dohody s americkými úřady. Tato dohoda by mohla ukončit jeho věznění v Británii a umožnit mu návrat domů, jak vyplývá ze soudních dokumentů. Uvedla to agentura Reuters.
Zatčení Juliana Assangeho

Julian Assange nemá být vydán do USA, rozhodl britský soud

Britský soud dnes rozhodl, že zakladatel portálu WikiLeaks Julian Assange by neměl být vydán do Spojených států, kde čelí obviněním z porušení špionážního zákona a ze spiknutí s cílem získat americké tajné dokumenty nabouráním se do vládních počítačů. Rozhodnutí bylo zdůvodněno obavou z vazebních podmínek v USA a z toho, že by Assange mohl spáchat sebevraždu. Informovala o tom agentura Reuters. Devětačtyřicetiletému Australanovi by v USA hrozil trest až 175 let vězení.

Více souvisejících

Wikileaks pirátská strana

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Trump je připraven žalovat Google. Škodí mu prý v boji o Bílý dům

Exprezident Donald Trump je přesvědčen, že vyhledávač internetového giganta Google o něm zobrazuje jen špatné zprávy. Firmu varoval, že pokud bude v listopadu opět zvolen do Bílého domu, bude požadovat zahájení trestního stíhání vůči firmě. Upozornila na to CNBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy