Romové? Češi s nimi nechtějí žít v jedné zemi

Praha - Čtyři z pěti Čechů považují Romy za nepřizpůsobivé občany a 90 procent takto smýšlejících lidí má s nimi osobní nepříznivou zkušenost. Vyplývá to z výsledků průzkumu STEM, který ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo vnitra.

Česká společnost si Romy obecně spojuje s kriminalitou, znečišťováním okolního prostředí, zneužíváním dávek a hlučností. Téměř polovina negativně smýšlejících Čechů (46 procent) se nebála své odsouzení formulovat velmi negativně. To znamená, že v dotazníku zvolila možnost, že nejlepší by bylo - pokud by to bylo možné - Romy vystěhovat za hranice státu. "Určitě bych to ale nedefinoval tak, že 46 procent lidí je pro vystěhování Romů. Kdyby tato možnost v dotazníku nebyla a lidé by ji měli navrhovat přímo, výsledky by dopadly jinak. Otázka nezněla: "Chcete vystěhovat Romy," varoval před zkreslením ředitel STEM Jan Hartl. Možnost vystěhování tvořila pouze škálu v dotazníku, na jejím opačném konci stojí možnost, že by lidé Roma přijali do rodiny.Výzkum, který probíhal na rozsáhlé skupině 2056 respondentů, také ukázal, že v Česku má velký potenciál pro svůj růst pravicový extremismus. Až osm procent lidí je ochotno volit politickou stranu, která prosazuje rázná řešení založená na extremismu, a šest procent z této skupiny je ochotno stranu podpořit nejen volebním hlasem, ale i aktivní podporou. Tedy například účastní na mítinku, pochodu nebo roznášením letáků.Potenciální příznivci extremistických idejí se rekrutují zejména mezi muži s nižším vzděláním, špatným postavením ve společnosti a frustrací vůči společnosti. Důležité také je, že velká část z nich vychází z vlastních negativních zkušeností. Ochota k aktivní podpoře se projevuje více u mužů mezi 15 až 29 lety."Dobrou zprávou z průzkumu ale je, že se v Česku nedaří neonacismu. Tato ideologie zde podhoubí nemá," řekl ministr vnitra Radek John (VV). Dodal ale, že výsledky průzkumu pro něj byly šokující."Nečekal jsem, že odsuzování Romů bude tak prostoupeno celou společností. Ukazuje to na skrytý problém, a pokud se s ním nebude nic dělat, hrozí nové nepokoje zaměřené proti Romům, jako byly ty v Janově před dvěma lety," řekl John.Podle něj tak nad výsledky musí proběhnout celospolečenská debata a sami Romové by se měli dozvědět, jaké názory mezi Čechy vzbuzují. "Je tedy potřeba pracovat uvnitř romských komunit, což není samozřejmě úkolem pouze ministerstva vnitra, ale dalších organizací - neziskovek, ministerstva práce a sociálních věcí," řekl ministr.Úlohu policie potažmo ministerstva vidí John v tom, že bude důsledně vyšetřovat všechny prohrešky proti zákonům a měřit všem stejným metrem. "Ne že by se tak nedělo již nyní, policie má ovšem problém tuto svou práci prodat," řekl ministr."Na jedné straně policie nemůže říkat, že něco spáchal Rom. Na stranu druhou ale stojí proti předsudku, že Romové páchají trestnou činnost ve velkých objemech. Kdyby se ale zveřejnily statistiky, ukázalo by se, že je to daleko menší problém," dodal.Také o tom by měla proběhnout celospolečenská debata a úkolem ministerstva je ji zveřejněním výzkumu rozpoutat. "Já výsledky předložím i vládě, a to zcela veřejně. Věřím, že dříve by se postupovalo ve vyhrazeném režimu," podotkl John.

Související

Více souvisejících

Romové průzkumy

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Trump je připraven žalovat Google. Škodí mu prý v boji o Bílý dům

Exprezident Donald Trump je přesvědčen, že vyhledávač internetového giganta Google o něm zobrazuje jen špatné zprávy. Firmu varoval, že pokud bude v listopadu opět zvolen do Bílého domu, bude požadovat zahájení trestního stíhání vůči firmě. Upozornila na to CNBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy