Badatelé údajně našli hroby obětí železné opony

Praha - Badatelé Platformy evropské paměti a svědomí hlásí, že objevili hroby šesti z celkem 13 polských obětí, kterým způsobil smrt elektrický proud na hranicích komunistického Československa. Platforma to dnes uvedla v tiskové zprávě. 

Polský Ústav národní paměti již dříve oznámil, že má zájem ostatky svých občanů exhumovat. Podle platformy za smrt Poláků zodpovídá především tehdejší ministr vnitra a pozdější komunistický premiér Lubomír Štrougal.

Polští státní zástupci se z podnětu Platformy začali letos smrtí svých krajanů zabývat. Již dříve Platforma uvedla, že podle jejího výzkumu je Štrougal zodpovědný za smrt alespoň 60 osob zabitých na železné oponě v době komunismu. Za jeho působení ve funkci ministra vnitra byla železná opona nabita 4000 - 6000 volty, což vedlo ke kruté smrti těch, kteří se snažili překročit hranice směrem na Západ, uvedla.

Tým Platformy evropské paměti a svědomí podle její výkonné ředitelky Neely Winkelmannové identifikoval všech 13 polských obětí. Snaha dohledat těla vedla také k nálezu dalších šesti neoznačených hrobů, ve kterých ostatky pravděpodobně spočívají, uvedla dnes.

Podle tehdejších předpisů měla být těla těch, kdo byli zabiti na železné oponě, pohřbena v neoznačených hrobech, a ty byly zarovnány s terénem. Nikdo z rodiny či blízkých nesměl být o pohřbení informován. Platforma předala výsledky svého bádání polským státním zástupcům.

Štrougalovu zodpovědnost v souvislosti s použitím vysokého napětí prověřovala i česká policie, věc však uzavřela jako promlčenou. Štrougal odmítá, že by něco zanedbal nebo zavinil: vypnutí proudu prý zdržela politická vyjednávání.

Trestnímu oznámení od platformy čelí Štrougal s někdejším generálním tajemníkem ÚV KSČ Miloušem Jakešem také v Německu, a to kvůli smrti pěti Němců na hranicích.

S faktickým budováním železné opony začali komunisté v roce 1951. V letech 1952 až 1957 byl prostor mezi stěnami plotu zaminován, počínaje rokem 1952 byl zátaras doplněn o vodiče vysokého napětí. Elektrický proud byl z plotu vypojen v polovině 60. let.

Informace o Čechoslovácích i cizincích, kteří u ostře střežených hranic zemřeli, poskytuje interaktivní mapa, jež vznikla pod Ústavem pro studium totalitních režimů. Podle jejích autorů zahynulo mezi lety 1948 a 1989 u hranic nejméně 266 lidí. Poláků eviduje aplikace 22.

Související

Petr Pavel

Nedokázal jsem prohlédnout zločinnou podstatu komunismu, přiznal Pavel

Prezident Petr Pavel dnes připomněl památku obětí komunistického režimu. 27. června před 73 lety přišli o život čtyři představitelé demokraticky smýšlejících občanů Milada Horáková, Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra. Pavel upozornil, že byli zavražděni proto, že šířili pravdu o zrůdnosti a zločinnosti totalitní vlády tehdejšího Československa.

Více souvisejících

Komunismus Polsko Česká republika Lubomír Štrougal

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 30 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Speed Marathon 2024: Policie eviduje tisíce přestupků, rozdala pokuty za miliony

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy