Z práce se budeme moci vykoupit

Praha - Lidé by se v budoucnu mohli vykoupit ze zaměstnání, z něhož odcházejí a vyhnout se tak dvouměsíční výpovědní lhůtě. Počítá s tím novela zákoníku práce, kterou předkládá ministerstvo práce a sociálních věcí k odborné diskusi. Informují o tom středeční Lidové noviny.

Úřad počítá, že by měla začít platit v roce 2012 a modernizovat tak zákoník práce z roku 2007. Podle zjištění LN materiál obsahuje vše, co ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) avizoval, a navíc přidává i několik novinek. Mezi další navrhované změny patří podle informací LN například zavedení pojmu "klíčový zaměstnanec", který doplňuje stávající kategorie vedoucí zaměstnanec a normální zaměstnanec. Klíčový zaměstnanec by měl mít podobná práva jako vedoucí zaměstnanec, ale přitom není třeba, aby měl podřízené.

Návrh také předkládá možnost uzavírat pracovní smlouvy na dobu určitou opět jen dvakrát po sobě. Ovšem na rozdíl od současné praxe samotná doba určitá není nijak omezená. V extrémním případě by mohl zaměstnavatel smlouvu na dobu určitou navrhnout pracovníkovi až do odchodu do důchodu nebo na mateřskou dovolenou.

Do zákoníku by se měla vrátit i možnost půjčovat zaměstnance do sesterských nebo mateřských společností. To dnes nelze a takto propůjčovat pracovníky mohou pouze personální agentury.

Související

Ministerstvo kultury

Ministerstva chtějí odklad projednání istanbulské úmluvy

Čtyři ministerstva žádají o další roční odklad projednání Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, známé jako Istanbulská úmluva. Ministerstva zemědělství, životního prostředí a práce vedená ministry za KDU-ČSL chtějí posun kvůli možnosti najít dostatečnou politickou shodu. 
Vláda Petra Fialy

Ministři budou moci mít jen tři náměstky, shodla se koalice

Po lednové změně služebního zákona se na ministerstvech zaplňují místa náměstků, kteří nově zákonu nepodléhají, naopak jsou úzce svázaní s ministry. Změnu zákona, kterou prosadila vládní koalice Spolu, STAN a Pirátů, kritizuje opozice jako obcházení zákona a cestu k bobtnání byrokratického aparátu. 

Více souvisejících

ministerstva

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

Miloš Zeman má osmdesátiny. Slavit bude na Hluboké, dorazí Fico či Babiš

Na Den české státnosti slaví exprezident Miloš Zeman narozeniny, které jsou letos kulaté. Tentokrát má totiž osmdesátiny. Velkolepá oslava se dnes uskuteční v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. Dorazí na ni expremiér Andrej Babiš (ANO) či nynější slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy