Většina lidí by uvítala odložení školného

Praha - Pro odložení rozhodnutí zavést školné na českých vysokých školách je 43,8 procenta lidí. Ukázal to prosincový průzkum společnosti SANEP, jehož výsledky byly zveřejněny ve čtvrtek.

Tazatelé se respondentů ptali na to, zda si myslí, že by ODS a TOP 09 měly vyslyšet záměr Věcí veřejných, které budou usilovat o změnu koaliční smlouvy ohledně zavedení školného až na další volební období, tedy roky 2014 až 2018. Nejvíce souhlasných hlasů zaznamenali v případě voličů sociální demokracie (60,6 procenta kladných odpovědí) a komunistické strany (64,4 procenta). Odpověď ano, či spíše ano pak zatrhla také více než polovina voličů 'véčkařů' (53 procent).V jasné opozici jsou voliči pravicového spektra. Proti změně koaliční smlouvy ve věci školného se vyslovilo 59,3 procenta voličů ODS a 64,3 procenta voličů TOP 09.Respondenti se kromě toho měli vyslovit také k možnému vlivu okamžitého zavedení školného na zvýšení úrovně vysokého školství. Podle 27,8 procenta dotázaných by školné takový efekt mělo, ovšem 65,5 procenta si myslí, že školné úroveň na univerzitách nezvýší. Skeptičtí jsou hlavně voliči KSČM - zkvalitnění škol v důsledku zavedení školného nevěří 85,5 procenta z nich. Podobně je tomu také u voličů sociální demokracie, když skepsi vyjádřilo 80,3 procenta z nich.Naopak 50 procent voličů ODS je přesvědčeno, že okamžité zavedení školného úroveň vysokého školství zvýšit může, to stejné si myslí i 60 procent dotázaných voličů TOP 09.Průzkum se uskutečnil ve dnech 13. až 15. prosince a zúčastnilo se ho 4 036 respondentů ve věku mezi 18 a 69 lety.

Související

Ilustrační foto Původní zpráva

Proč slovenští studenti migrují na české vysoké školy? Vidí v tom víc než jen příležitost

Slovenské studenty láká studium v zahraničí, přičemž nejčastější volbou je právě Česká republika. Důvody zahrnují lepší uplatnění na trhu práce, vyšší kvalitu vzdělávání nebo širší nabídku studijních oborů, které na Slovensku často chybí. Kromě akademických výhod vidí také přínos v možnosti vyzkoušet si život v jiném prostředí.
Kapesní nůž, kterým muž ohrožoval školní personál. (23.9.2024)

Policie řešila drama ve škole v Ostravě. Rodič vyhrožoval učitelce

Policie řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si zřejmě přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Strážci zákona ho nakonec zadrželi mimo školní budovu, aniž by se někomu něco stalo.

Více souvisejících

Školství průzkumy

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

Miloš Zeman má osmdesátiny. Slavit bude na Hluboké, dorazí Fico či Babiš

Na Den české státnosti slaví exprezident Miloš Zeman narozeniny, které jsou letos kulaté. Tentokrát má totiž osmdesátiny. Velkolepá oslava se dnes uskuteční v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. Dorazí na ni expremiér Andrej Babiš (ANO) či nynější slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy