Vyhodit do vzduchu třídu plnou prvňáčků? Klus nevěřícně komentuje nenávist ve společnosti

Praha - Zpěvák Tomáš Klus se rozepsal o kauze, která s posledních dnech hýbe Českou republikou. Teplická škola a její žáci se stali terčem nenávistných útoků. "Jsou mezi námi opravdu lidi, kteří jsou schopni mít a ventilovat myšlenku, že by bylo vhodné vyhodit do vzduchu třídu plnou prvňáčků?" podivuje se zpěvák.

„Je mi nesmírně líto, kolik nesmyslné nenávisti v sobě kumuluje naše společnost. Na jednu stranu to není až takové překvapení, když zvolené morální autority loví slova z žumpy a předhánějí se v tom, kdo urazí více lidi jednou větou; a kde koho jak a proti komu poštvou..My, co stojíme před zrcadlem mu ale krom mandátů dáváme i možnost překračovat hranice hrubosti takřka neomezeně, neboť sami hrubneme a sílí v nás slabosti, čímž bují strach. A to je mocná komodita,“ komentuje dění posledních dní na facebooku zpěvák Tomáš Klus.

Zmiňuje konkrétní případ teplické školy, která čelila vlně rasistických urážek kvůli fotce žáků první třídy. „Jsou mezi námi opravdu lidi, kteří jsou schopni mít a ventilovat myšlenku, že by bylo vhodné vyhodit do vzduchu třídu plnou prvňáčků? To jsme schopni mlátit lidi proto, že vypadaj jinak, že nosej oblečení, na které nejsme zvyklí, že věří v jiný božstva, nebo já nevím co..? Mlátit, zabíjet, mučit, zavírat, deportovat, nesnášet. To už tu bylo. A pomohlo to někomu?“ ptá se.

Podle něj už nejde jen o obavy občanů o bezpečnost. „Tohle už totiž není strach z terorismu rozsévanej mezi nás denodenním označováním viníků nespokojenosti vycucanejch z paty, tohle už totiž není touha po bezpečné vlasti. Tohle smýšlení už je jen krok před prachsprostým terorismem a vlast jím nehraníme, nýbrž separujeme, vcucáváme do sebe,“ varuje, kam až takové jednání může zajít.

Podle něj je od výhružek k činům už jen malý krok. „Uživí-li se u nás tyto myšlenky, dříve nebo později se nějakej prvNácek najde (poslední dobou se ty sebevražedné útoky ani tak netýkají Alláha, ani Šivy; spíš se od kompu zvedl zakřiknutej Troll) a zrealizuje to, čím hrozil na sítích. Než zas budem křičet a kdo ví na koho svou zlobu směřovat, položme si otázku: Jak je to možné?“ zajímá Kluse.

Sám si na otázku také odpovídá. „Podle mě je to tím, že nežijeme na základě vlastní zkušenosti. Televize, tisíce webů s touhou informovat a tisíce s touhou dezinformovat. Reklamy, sliby, rodové křivdy.… Většinu našich názorů tvoří názory jiných. Jiných-do doby, než jsme je poznali-cizích. Paradox? Neřeším koho si kdo vybírá za přátelé, co vám přátelé říkají a čemu z toho věříte a přijímáme za své. Jen zde lobbuji za větší otevřenost vůči našim 'nepřátelům', neboť to jsou ve skutečnosti jen 'ti, které jsme nestihli poznat',“ říká zpěvák.

Neznamená to prý ale, že se musí přátelit každý s každým. „,Jen je fajn si to dopředu nekazit tím, že po jedné špatné zkušenosti někoho, kdo zná někoho, kdo chodil s někým, kdo ji měl, hned odsoudím dotyčného, celou jeho rodinu, celé jeho město, celý jeho stát, národnost, rasu, .. Napříč všemi vyznáními jest červená nit pravdy-nedělejte druhým to, co nechcete, aby dělali oni vám. Funguje to!“ radí Klus.

„Kéž s rostoucí mírou implantované xenofobie nebudeme rozšiřovat svůj nenávistný arsenál do doby, než ve svém světě zbudeme 'bezpeční' jen my, protože; matka je ženská; otec je tlustej; kámoš je zrzek a ségra si vzala kámošku,“ dodal Klus.

Sdílejte článek

Související

FIFA, ilustrační fotografie.

FIFA zřídila zvláštní komisi proti rasismu. Povede jí Vinícius Júnior, ve Španělsku je terčem útoků

Mezinárodní fotbalová federace FIFA se rozhodla ustanovit zvláštní komisi proti rasismu, jejímiž členy budou fotbalisté mající za úkol navrhovat přísnější tresty za diskriminaci ve fotbale. Tuto informaci uvedla ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na samotného prezidenta FIFA Gianniho Infantina. Ten zároveň potvrdil, že požádal útočníka Realu Madrid Viníciuse Juniora, aby tuto komisi vedl. 
Robert Kennedy Rozhovor

55 let od atentátu na Roberta Kennedyho. Politické násilí bylo v USA bohužel docela běžné, uvádí amerikanista Pondělíček

Robert Kennedy, vlivný politik a uchazeč o prezidentskou nominaci za Demokratickou stranu, bratr v roce 1963 zavražděného prezidenta Spojených států Johna Kennedyho, se před 55 lety, 5. června 1968, stal rovněž obětí atentátu. O den později zemřel. Pro své názory, především na nepřípustnost rasové segregace, byl mnohými nenáviděn, avšak motiv vraždy s vnitřní politikou patrně nesouvisel, vysvětluje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jiří Pondělíček. 

Více souvisejících

rasismus xenofobie Tomáš Klus

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy