Fischerová, Kocáb, Sommerová, Ruml, Kubišová a další píší Zemanovi: Ustupte od kandidatury, odpočívejte a umožněte Hradílkovi žít

Praha - Jak jsme vás již v minulých dnech informovali, signatář Charty 77 a polistopadový ministr vnitra Tomáš Hradílek drží kvůli opětovné kandidatuře Miloše Zemana hladovku.  V otevřeném dopise Zemanovi uvedl, že jej v roli prezidenta hluboce zklamal. Podle něj Zeman rezignoval na kultivování a humanizování společnosti, je zděšen z jeho působení v oblasti zahraniční politiky a otevřeně jej žádá, aby zrušil svou kandidaturu na prezidenta. Od držení hladovky dvaasedmdesátiletého muže odrazuje nejen rodina, ale i stovky lidí a známé osobnosti.

Vzkaz Hradílkovi poslal například i prezidentský kandidát Jiří Drahoš. „Vážený pane Hradílku, moc vás prosím, ukončete hladovku! Vím, že jste sbíral podpisy na podporu mé kandidatury a velice si toho vážím. O to více na vás apeluji, neničte si zdraví. Slibuji, že udělám vše pro to, abych současného prezidenta na hradě vystřídal,“ uvedl exšéf Akademie věd.

Není ale jediný, celá řada známých osobností se spojila a oslovila Zemana, aby si svou kandidaturu rozmyslel a zachránil tak Hradílkovi život. „Vážený pane prezidente, obracíme se na Vás ve věci Tomáše Hradílka, který jak víte se rozhodl držet hladovku až do úplného konce, pokud nevyhovíte jeho apelu, abyste již znovu nekandidoval,“ uvádí autoři dopisu.

„Jste ve věku, kdy je možné i důstojné opustit kariéru a věnovat se své duši a svému zdraví.  Sledujeme v přímém přenosu, jak Vám ubývá sil a jak se pro Vás výkon funkce stává stále namáhavější. Vyslovil  jste se, že pro prezidenta je důležitá hlava a ne nohy. Není to pravda. Prezident potřebuje obojí," apelují na Zemana české osobnosti.

Hlavně prý k výkonu své funkce potřebuje sílu, kterou ale už nemá. „Kromě toho máme obavy, že ani Vaše hlava Vám už neslouží tak, jako dříve. Citujete nepřesně, dáváte do oběhu nepravdy, jste ochotný na veřejnosti stát vedle nejhorších sil v zemi a to nesvědčí o dobrém fungování rozumu,“ kritizují jej autoři listu.

„Proto Vás prosíme: Ustupte, odpočívejte a umožněte žít statečnému člověku, signatáři Charty 77 Tomáši Hradílkovi , který se celý život snaží žít v pravdě. Tím uzavřete své prezidentské období tím nejlepším možným způsobem a dosáhnete úcty i těch, kteří s Vámi a vašimi činy nesouhlasí,“ píše se v dopisu pro Zemana.

Pod dopisem jsou podepsáni například herečka a politička Táňa Fischerová, dokumentaristka Olga Sommerová, zpěvačka Marta Kubišová, politik a publicista Jan Ruml, režisér Fero Fenič, hudebních Michael Kocáb, dokumentaristka Helena Třeštíková nebo režisér Břetislav Rychlík.

Sám Zeman před několika dny Hradílkovi vzkázal, že nemá v plánu jeho výzvu uposlechnout. „Pokud se nemýlím, v pondělí má žena převzala 113.000 podpisů občanů České republiky, kteří mě naopak žádají, abych kandidoval. Každý občan má stejná práva a povinnosti. Vy nejste víc než 113.000 občanů a nejste jim nadřazený. Proto budu kandidovat," řekl.

Jeho slov se chytili také autoři petice nazvané „Více než 113 tisíc lidí nechce opětovnou kandidaturu Zemana“. Její signatáři Zemana žádají, aby již nekandidoval v dalších prezidentských volbách. „Jsme přesvědčeni, že je více než 113 tisíc občanů, kteří by Vás z různých důvodů stejně tak rádi požádali, abyste již nekandidoval, a to přesto, že jste bezesporu výraznou politickou osobností. Pan Hradílek není sám, kdo Vás žádá a kdo si myslí, že Vaše kandidatura již není pro naši zem prospěšnou věcí a může proto poškodit kandidáty, které naše zem nyní potřebuje, a tím i nás všechny,“ dodávají.

Související

Soud, ilustrační fotografie

11 let stará pomluva? Soud opět zamítl žalobu Hučína na exministra Hradílka

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes opět zamítl žalobu někdejšího disidenta a bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína na někdejšího ministra a bývalého mluvčího Charty 77 Tomáše Hradílka týkající se ochrany osobnosti. Hučín po něm žádal v dlouholetém procesu omluvu a půl milionu korun kvůli tomu, že jej údajně před 11 lety pomluvil v tisku. Soudy se případem zabývají od roku 2008. Ostravský krajský soud žalobu čtyřikrát zamítl, do kauzy však již dvakrát na základě Hučínova dovolání zasáhl Nejvyšší soud.

Více souvisejících

Tomáš Hradílek (hladovka proti Zemanovi) Miloš Zeman Táňa Fischerová Michael Kocáb Jan Ruml Olga Sommerová Helena Třeštíková

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy