Babiš je křivák non plus ultra? I Orbánovo zlé Maďarsko svou zprávu OLAF zveřejnilo, zlobí se expert

Praha – Zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) k dotaci na Čapí hnízdo je dál velmi třaskavým tématem. Městské státní zastupitelství v Praze nedoporučilo ministerstvu financí zveřejnění zprávy, jak ale poukazuje známý marketingový expert Martin Jaroš, něco takového není vůbec běžné.

„Podívejte, mně je ten Babišův designový prasečák a lemurárium celkem ukradené. Už jsem tady psal, že svědkům Babišovým ta tisíckrát omletá kauza nevadí a že těch 50 mega toho chlapa nesestřelí. To už neřeším," přiznal na sociálních sítích Jaroš. Podle něj jsou v tomto případ mnohem horší momenty. „Jasně, Babiš a jeho finanční poradci to nějak šikovně narafičili, aby na papíře splnili podmínky a ty milióny z Bruselu vytáhli. To asi chápeme všichni a vnitřně si to podle mě připouštějí i Babišovi voliči. Jestli to bylo legální nebo ne, to já fakt nedovedu posoudit. Klidně to mohlo být i právně čisté, jen takzvaně neetické, na což u nás většinou kaká pes,“ uvedl s tím, že to by měl vyhodnotit soud.

„Jestli mi něco opravdu vadí, ba přímo naplňuje děsem, tak je to přístup našich slovutných úřadů, zejména ministerstva financí. Nejdřív Schillerová dělá Zagorku, že si musí na to zveřejnění zpracovat právní analýzu, že se musí zeptat OLAFu atd. atd. Pak městské státní zastupitelství přijde s tím, že oni to nezveřejní, že to jen zařadí do spisu. Přátelé, jestli se aspoň závěry té zprávy nedostanou do měsíce na veřejnost a jestli s tím ministerstvo bude dělat cavyky, tak je to pro vývoj naší demokracie horší zpráva než odkloněných 50 mega,“ varuje marketingový odborník.

Situaci v Česku srovnává s podobným děním v Maďarsku. „Vím, že před necelým rokem Maďarsko řešilo přesně takovou kauzu s OLAFem. Abyste věděli, Maďarsko hraje v korupci úplně jinou ligu než my, ta země, i když ji miluju, tak je opravdu morálně dost v ha*zlu a politicky úplně balkanizovaná. Ale i to Orbánovo 'zlé' Maďarsko dokázalo svou OLAF zprávu cca po měsíci trapných scén zveřejnit. Měli strašný průšvih s výstavbou čtvrté linky metra v Budapešti - totální rozkrádačka, obrovské cinklé zakázky pro velké firmy jako Alstom, zřejmě budou muset Unii vrátit 7,6 miliardy korun, bylo to citlivé pro Orbánovu vládu i pro jeho socialistické předchůdce a pro několik starostů Budapešti, prostě mnohem větší a nepříjemnější záležitost než nějaká blbá farma,“ shrnuje problémy Budapešti.

OLAF podle něj tehdy maďarským poslancům napsal, že on o zveřejnění nerozhoduje, že případná publikace je zcela v rukou národních orgánů, což je snadno dohledatelné. „Schillerová a její banda poskoků o tom musí vědět, takže srdceryvné prohlášení MF z minulého týdne, že ministerstvo 'o povolení zveřejnit zprávu požádalo i OLAF', je prostě trapná klička.“ tvrdí Jaroš. „Attila Péterfalvi, šéf maďarského úřadu pro ochranu informací, tehdy prohlásil, že zpráva by se zveřejnit měla, protože je to 'veřejná informace od prvního do posledního písmene,' neboť se jedná o veřejné peníze ze státního rozpočtu a z EU.“

Nakonec maďarská vláda 5. února 2017 zveřejnila kompletní report v angličtině a o pět dní později i v maďarštině. „Samozřejmě to protlačil Orbán, protože cítil, že politicky na tom vydělá, ale lidi dostali to, co chtěli - tedy plný text zprávy bez začerněných míst. Když tohle dokázali zkažení Maďaři, tak od našich úřadů očekávám totéž. Máme přece v čele vlády velikého bojovníka proti korupci a za transparentní stát, ne? Takže MF jistě jen hoří touhou zprávu zveřejnit a aktivně hledá cesty, jak toho i přes překážky dosáhnout. Nebo se pletu? Všimněte si mimochodem, že ono zamítavé stanovisko státního zastupitelství je jen doporučení. Zastupitelství samo zprávu nezveřejní, ale ministerstvo pořád může,“ zdůrazňuje.

A když nezveřejní celý text, mělo by prý poskytnout alespoň hlavní závěry. „Na ty máme jako občani - a poškození - absolutní právo. Soukromě si navíc myslím, že obavy pražského zastupitelství jsou absurdní - vyšetřování nezmaří ani tak to, že detaily zprávy bude znát veřejnost, ale to, že už je jistě dávno zná Babišův tým z ministerstva. Ale dobrá, kdo jsem já, abych vyslovoval takové názory, nechme státnímu zastupitelství jeho nezávislost,“ mysli si Jaroš.

Jedna věc je ale podle něj jasná. „Pokud zveřejnění závěrů brzy neprotlačí náš pan premiér, tak budeme všichni vědět, že je to opravdu křivák non plus ultra. A že naše úřady a demokracie jsou v horším stavu, než jsem čekal. A možná i média. Všimli jste si, že tenhle tajný dokument nějak ne a ne uniknout? Něco mi říká, že kdyby ta zpráva byla o OKD, tak už je třetí den na titulní stránce Lidovek. Ale třeba se pletu,“ rýpnul si Jaroš.

Související

Andrej Babiš /ANO/

Na internetu koluje alarmující tabulka. Šílená dezinformace, zuří Babiš. Jeho vysvětlení ale vyvolalo ještě větší odpor

Praha – Andrej Babiš slíbil důchodcům nad 65 let a studentům od letošního června ve vlacích a autobusech 75 procent slevu.  Státní pokladnu to má stát 5,8 miliardy korun. Lidé na sociálních sítích hodně sdílejí tabulku, která nese jméno „Návrh na snížení výdajů kapitol v roce 2018 ke kompenzaci ztrát zavedením slevy jízdného ve vlacích a autobusech pro děti, žáky a studenty“ a která vyvolala velký rozruch. Jenže podle premiéra v demisi Andreje Babiše jde o dezinformace.

Více souvisejících

Martin Jaroš OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Ministerstvo financí Alena Schillerová Maďarsko Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy