Na internetu koluje alarmující tabulka. Šílená dezinformace, zuří Babiš. Jeho vysvětlení ale vyvolalo ještě větší odpor

Praha – Andrej Babiš slíbil důchodcům nad 65 let a studentům od letošního června ve vlacích a autobusech 75 procent slevu.  Státní pokladnu to má stát 5,8 miliardy korun. Lidé na sociálních sítích hodně sdílejí tabulku, která nese jméno „Návrh na snížení výdajů kapitol v roce 2018 ke kompenzaci ztrát zavedením slevy jízdného ve vlacích a autobusech pro děti, žáky a studenty“ a která vyvolala velký rozruch. Jenže podle premiéra v demisi Andreje Babiše jde o dezinformace.

Tématem se na facebooku zabývá například europoslanec Tomáš Zdechovský. „Vláda bez důvěry chce zavést zlevněné jízdné pro studenty a seniory. Ok, to zní dobře. Problém je ale v tom, že kvůli tomu škrtá ve vzdělávacích institucích stamilióny korun. Musím se smát, když Andrej Babiš ve své knize O čem sním, když náhodou spím, sní o společnosti plné vzdělaných lidí. Tohle má být ta vláda odborníků? Podle mě je to spíš vláda populistů. Fakt to neříkám jen proto, abych si na Babišovi honil laciné politické body. Tohle jsou věci, které sice ANO nejspíš přinesou nějaké hlasy ve volbách, protože zejména senioři ty slevy uvítají, ale na druhou stranu je to fakt nezodpovědné. Tyto špatné kroky pocítíme v dlouhodobém horizontu my všichni. Školství je podfinancované a nyní bude ještě víc. Jen kvůli tomu, aby byly o něco levnější autobusy...“ zlobí se lidovec.

Podle Babiše je to ale úplně jinak. „Tak koukám, že právě teď lítá po Facebooku (i na Twitteru samozřejmě) šílená dezinformace, kterou šíří spousta lidí na základě téhle mylně interpretované vládní tabulky. Lidi říkají, že prý slevy jízdenek, které plánuje naše vláda, budou na úkor platů učitelů nebo vzdělávání. A píšou velmi emotivně, že nechtějí vlaky zdarma, když o tyto peníze přijdou učitelé. Píšou, že prý populisticky utrácíme peníze, co měly jít do školství. Vždyť jsme slibovali jak v naší knížce, tak v našem programu podporu vzdělání a teď to porušujeme. Je to naprosto nesmyslná a mylná interpretace jedné vládní tabulky a rád bych to uvedl na pravou míru,“ zlobí se Babiš.

„Přesunem nečerpaných výdajů nedochází k žádnému omezení výdajů kapitol. Co jsme tedy udělali? No našli jsme peníze, které ministerstva nebyla schopna utratit. Snad se nebudete zlobit, když to zopakuju: jde o úspory peněz, které ministerstva NEBYLA SCHOPNA utratit. To znamená, že se o tyto úspory nemůžou a logicky tedy ani nebudou snižovat platy učitelů. Prostě a jednoduše, snižování výdajů jednotlivých ministerstev bylo rozhodnuto na základě nečerpaných výdajů minulých let a schopnosti čerpání v tomto roce. Po vládní analýze jsme našli k 1.1.2018 celkem 170 miliard korun, což jsou neutracené peníze z minulých rozpočtů a resorty je nejsou schopny utratit ani letos. Například na resortu školství šlo o částku 400 milionů korun. Byly to peníze z nevyčerpaného investičního programu vysokých škol a peníze především z nedočerpání a kurzových úspor v mezinárodní vědecké spolupráci. Věda a výzkum nevyčerpala 6,9 miliard. Není tedy pravda, že peníze na opravy silnic 2. a 3. tříd a finanční prostředky na slevy jízdného jdou na úkor českého školství nebo vědy a výzkumu,“ tvrdí Babiš.

Ani jeho slova ale mnohé neuklidnila. „Tady pan Babiš posílá národu velmi zajímavé psaní. Trápí ho, že si dnes celý internet přeposílá "mylně interpretovanou vládní tabulku", která má ukazovat, z kterých resortů bere kolik peněz na ty svoje zlevněné jízdenky do autobusů a vlaků. Pan Babiš říká, že tomu všichni houby rozumíme,“ shrnuje Babišova slova marketingový expert Martin Jaroš.

„Tak abych vám řekl, těch náhle nalezených 170 miliard korun mě najednou zajímá mnohem víc než ty ušmudlané jízdenky. Položil jsem tedy panu Babišovi tyto otázky. Za prvé. 170 miliard je dost velká částka - skoro sedmina jednoho rozpočtu. Stává se vám často, že najednou na začátku roku zjistíte, že jste vloni zapomněli utratit 170 miliard, když jste v tom samém roce oznámili schodek 6,2 miliardy? A proč jsme tedy museli vzít 21 miliard z Fondu národního majetku na zvýšení důchodů? Je to dobré vysvědčení ministerstva financí? Promiňte, jsem jen blbý občan, asi jsem plně nepochopil dialektiku vašich facebookových mágů,“ poukazuje Jaroš.

Pokud tedy vláda našla 170 miliard, zajímá ho také, jaké další obrovské dárky mohou Češi čekat. „Proč jste jako první zvolili zrovna dotace na jízdenky? Za toto by byly 4 tunely Blanka - nebylo by lepší za tyto peníze postavit opravdové silnice, aby ty dotované autobusy měly po čem jezdit? O investici do školství nemluvě - celkem mě napadá asi padesát věcí, které mají vyšší prioritu než jízdenky. Určitě se nejedná o nejlevnější kupování hlasů před předčasnými volbami?“ nešetří Babiše expert.

Na závěr přidal i jednu „bonusovou otázku“. „jestli jste jen tak našli 170 miliard, které stát nedokázal utratit, opravdu jsme se museli všichni pekelit s tím EET, které do státní kasy podle vašich vlastních reklam přinese jen 18 miliard ročně? Vždyť to ty resorty evidentně nepotřebovaly a ani potřebovat nebudou, když tyhle peníze nezvládnou utratit! Omlouvám se za hloupé otázky, chápu, že se zase asi jen spletla účetní, která to dělala poprvé,“ rýpnul si do šéfa ANO Jaroš.

Tzv."nespotřebované nároky" nejsou reálné peníze, je to jen účetní položka. Slevy na jízdném naopak reálné peníze jsou a budou chybět v těch položkách, kam by mohly být jinak alokovány. https://t.co/V7CusgCMhX

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 9. dubna 2018

Podobně skeptický je také marketingový expert a producent Jakub Horák, který v kampani před sněmovními volbami pomáhal Pirátům. „Váš “tým expertů” na ministerstvech neumí zacházet s přidělenými penězi? Snižte daně,“ vzkázal Babišovi.

„Píšu si interpelovat ministry, že nejsou schopni ve školství, vědě a výzkumu 3/4 miliardy a např. učitelky na MŠ a vědečtí pracovníci jedou na krev,“ přisadil si poslanec Pirátů Vojtěch Pikal.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Martin Jaroš Vláda ČR státní rozpočet

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 3 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 8 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 21 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy