Bývalý pražský imám a jeho 2 příbuzní obviněni z terorismu

Praha - Policie obvinila z terorismu a přímé účasti v teroristické organizaci tři Čechy. Je mezi nimi bývalý pražský imám, jeho bratr a švagrová.

Bratra muslimského duchovního a jeho ženu policisté viní z toho, že vycestovali do Sýrie, kde se účastnili bojů v sesterské teroristické organizaci Al-Káidy. Imám jim podle obvinění pomáhal. Muži s palestinskými kořeny se narodili v Praze, všichni tři jsou stíháni na útěku. Šéf Ústředí muslimských obcí v ČR se od všech tří distancoval. Napsal to dnes server iDNES.

Bývalého pražského imáma policisté sledovali a z jeho elektronické komunikace vědí, že odjezd jeho bratra do Sýrie do bojů schvaloval a své švagrové do Sýrie pomohl vycestovat. Nyní se skrývá v Mauritánii, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). "Jsou stíháni jako uprchlí. Já se s nimi asi těžko spojím, když ani policie přesně neví, kde se nyní nacházejí," řekl deníku advokát Adam Kopecký přidělený bratru bývalého imáma.

Do Sýrie sedmadvacetiletý muž podle policistů odcestoval v říjnu 2016 do válečné oblasti, kde ve městě Idlib dobrovolně vstoupil do teroristické organizace Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie). Jde o nástupnickou organizaci teroristické An-Nusra, která bývala syrskou odnoží Al-Káidy. "Formou výcviku úspěšně absolvoval několikatýdenní kurzy, ve kterých se naučil zacházet se zbraněmi, bombami i taktiku boje s tím, že byl následně vybrán, aby připravoval a cvičil ‚bratry‘ k boji a páchání teroristických útoků," cituje MfD z obvinění od Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Obviněná čtyřiadvacetiletá žena se za bratra bývalého imáma provdala podle islámského práva šaría, aniž jej viděla, uvedl deník. "Sama se označuje za mudžahedína v džihádu," uvedli policisté. S manželem podle obvinění cvičila se zbraní. Bývalý imám jí podle vyšetřovatelů objednal jízdenku autobusem a dával rady, jak překonat turecko-syrskou hranici.

Server Seznam Zprávy už dřív napsal, že žena před odjezdem bydlela v Hoříně na Mělnicku, do Sýrie se přes Turecko dostala loni na jaře. Bratr bývalého imáma měl před odchodem trvalé bydliště ve středočeském Mratíně, sňatek se uskutečnil až v Sýrii. Za trestné činy, z nichž je trojice obviněna, stanoví české zákony trestní sazbu od pěti do 15 let vězení.

O někdejšího imáma se v minulosti zajímaly tajné služby, když poslal muslimům přes aplikaci WhatsApp vzkaz, aby se neúčastnili bohoslužby proti terorismu spolu s křesťany. "Kdo věří v Alláha a v soudný den, ať se této akce neúčastní. Alláh mi budiž svědkem, že jsem před tím varoval," napsal podle MfD tehdy doslova.

Související

Ilustrační fotografie.

Soud v Brně začal řešit případ plánování teroristického útoku

Krajský soud v Brně se dnes začal zabývat případem mladistvého, který podle obžaloby připravoval teroristický útok inspirovaný obdobnými útoky v cizině. Vzhledem k věku obviněného bylo jednání neveřejné. Mladík je ve vazbě, soud jej tam ponechal v první polovině září. Mladíka přivedla do jednací síně eskorta. Hlavní líčení bude pokračovat v dalším termínu dokazováním.
Soud, ilustrační foto

Další Čech stanul před soudem kvůli bojům v Donbasu, je obviněn z terorismu

Z teroristického útoku se dnes u Krajského soudu v Plzni začal zpovídat šestadvacetiletý Lukáš Nováček z Karlovarska. Podle obžaloby odletěl v červenci 2015 na východní Ukrajinu do míst ovládaných separatistickými strukturami, takzvané Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, které vyhlásily odtržení od Ukrajiny.

Více souvisejících

Terorismus v ČR Muslimové Policie ČR Samer Shehadeh (bývalý pražský imám)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy