Zeman to pěkně schytal: Používal jste vůči Drahošovi lži a manipulace, to je se nedělá

Praha – Volba prezidenta ukázala stav naší společnosti, píší v komentáři k současné situaci v České republice duchovní husitské církve. Ti ve svém prohlášení poukazují, že volba nebyla jen politickou, ale také etickou a duchovní záležitostí.

„Konstatujeme, že Miloš Zeman a jeho podporovatelé neváhali v předvolebním boji používat vůči protikandidátu Jiřímu Drahošovi vědomé lži a manipulace rozdmychávající ve společnosti zejména strach z imigrantů. Používání takových metod v politickém boji považujeme za neetické,“ uvádějí v prohlášení zástupci Církve československé husitské.

Husitští faráři a kazatelé brněnské diecéze ve svém prohlášení varují před nárůstem vlivu extremistických a xenofobních tendencí a ohrazují se proti zpochybňování principů demokracie. Zároveň se také ohradili vůči pokusům zpochybňovat principy ukotvené v Ústavě a v Listině základních práv a svobod i začlenění Česka do západních struktur, jako jsou NATO a Evropská unie.

K volbám a atmosféře po nich se na sociálních sítích vyjádřil také pomocný biskup pražský Václav Malý. „Volby prezidenta probudily zájem o věci veřejné u nemalé části společnosti. To je pozitivní. Využijme příležitosti a důrazně žádejme pana prezidenta a další veřejné činitele, aby šířili věcné a pravdivé informace o strukturách a fungování EU. Zamezí se tím uměle vyvolávané nedůvěře a manipulaci občanů. Důvěra je předpokladem zdravé demokracie a ekonomiky,“ myslí si duchovní.

„Sílící propaganda ze strany části veřejných činitelů týkající se tzv. přímé demokracie, obsahující též rozšířené možnosti celostátního referenda, je populistická a velmi nebezpečná. Žádejme představitele státu i médií, aby důkladně a srozumitelně prezentovali výhody zakotvení našeho státu v evropských strukturách a nezjednodušovali danou problematiku na téma migrantů,“ dodal Malý.

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

Církev Miloš Zeman prezidentské volby 2018 Jiří Drahoš Václav Malý

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy