Nová česká hymna? Absolonová, Šporcl a další jsou zděšení. Radši začnu prohrávat, než to poslouchat, vzkázal sportovec

Praha - Ve středu byla oficiálně představena nová verze české národní hymny. Úpravu inicioval Český olympijský výbor a práce se ujal skladatel Miloš Bok. Kontroverze vyvolaly návrhy už při tiskové konferenci, dvě ze zveřejněných variant jsou totiž pompéznější a majestátnější, než jsou lidé dnes zvyklí. Přítomní hudební publicisté či muzikologové je označili spíše za Bokovu skladbu na námět hymny než hymnu. A výhrady se ozývají i odjinud.

Z nové úpravy hymny někteří hudebníci nadšeni nejsou. „Nova verze hymny? Naprostá zbytečnost a hudební chaos,“ zděsil se známý houslista Pavel Šporcl.

„Co to je zase za výmysl s tou hymnou???????????? Bože, Ty to vidíš!“ nevěřícně na „novou“ hymnu zírá zpěvačka Monika Absolonová.

Nadšený z ní není ani nejmladší český poslanec Dominik Feri (TOP 09). „Pro ty co nemaj čas: nová verze hymny zní, jako když si tu starou pustíte dvakrát za sebou ve dvou oknech prohlížeče najednou,“ okomentoval nově představenou úpravu hymny na sociálních sítích.

Podle záměru iniciátorů by měla být hymna sebevědomější a vlastenečtější. Čeští sportovci jsou prý ve chvíli, kdy stojí na stupních vítězů, ochuzeni o čas své slávy, o který jsou hymny jiných zemí delší „Slyšel jsem novou verzi hymny. . . . *no tak já se zase vrátím k bronzům a čtvrtým místům. Fakt nebudu riskovat něco co zní jako puštěný pozpátku,“ vzkázal prostřednictvím sociálních sítích plavec Jan Povýšil, jeden z našich nejúspěšnějších handicapovaných reprezentantů.

Nadšena není ani sportovní redaktorka České televize Darina Vymětalíková. „Je to takový roztomilý paradox. Pokud místo skutečných záležitostí budeme řešit podružnosti jako je rozdíl délky hymny v sekundách, pak nám Čechům může být brzo ukradené,co budou hrát vítězům,neb česká hymna to stejně nebude,“ varuje před tím, aby debata o hymně nezastínila skutečné problémy.

„Myslím, že ta hymna dostala fakt na frak. Vlastně mě udivuje celé tohle sebevědomé kutilství na hymně ze strany sportovních funkcionářů. Co kdyby sportovci neodvozovali sebevědomí od hymny, ale od sebevědomějších výkonů?“ uvedl šéf reportážní publicistiky České televize Marek Wollner.

„Po nápadu naprosto zešílevšího předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala prodloužit naši hymnu o druhou sloku v aranžmá všeho (ne) schopného skladatele,dirigenta a aranžéra Miloše Boka, soudím,že jde o nejobludnější čin od založení Kroků Františka Janečka," rýpnul si  hudební i filmový kritik a novinář Jan Rejžek. 

Související

Národná rada Slovenskej republiky

Slovenský parlament prolomil vetu, omezil hymny cizích států

Slovenský parlament dnes prolomil veto prezidenta Andreje Kisky a potvrdil zákon, který omezuje hraní a zpívání hymny cizího státu na Slovensku a který sportovcům při reprezentaci země nařídil upřednostnit na dresech státní znak. Tyto změny prosadili ve sněmovně poslanci nacionalistické vládní Slovenské národní strany (SNS). Další koaliční strana Most-Híd, která v zemi zastupuje i početnou maďarskou menšinu, již předložila do sněmovny návrh, který veřejnosti hraní a zpívání hymny cizích zemí umožní.
Národná rada Slovenskej republiky

Slovensko zakázalo pouštět hymny cizích států

Slovenský parlament změnou zákona až na výjimky zakázal hraní hymny cizích států. Opatření, které při hlasování ještě minulý týden podpořili i poslanci vládní strany Most-Híd, jež hájí také práva početné maďarské menšiny na Slovensku, vyvolalo v těchto dnech v zemi kritiku. Předseda strany Most-Híd Béla Bugár dnes ohlásil iniciativu k opravě zákona. Maďaři na Slovensku podle médií používají maďarskou hymnu při různých příležitostech včetně náboženských obřadů v kostelech a také při fotbalových utkáních.

Více souvisejících

státní hymna Monika Absolonová Pavel Šporcl Dominik Feri (TOP 09) Darina Vymětalíková Marek Wollner Jan Rejžek

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy