Starostové proti Romům - Chráníme slušné občany!

Nový Bydžov - Starostové zhruba šesti desítek měst a obcí, kteří v pondělí jednali v Novém Bydžově na Královéhradecku o problematice romské menšiny, požadují po vládě větší kompetence. Vyplývá to z prohlášení, které starostové při svém setkání podepsali.

PROHLÁŠENÍ STAROSTŮ 14.2.2011 v Novém Bydžově

My, níže podepsaní starostové statutárních měst, měst a obcí České republiky

1) Podporujeme poslankyni Ivanu Řápkovou v prosazování návrhů legislativních změn, týkajících se řešení problematiky sociálně nepřizpůsobivých, v následujících oblastech:

a) zvýšení vymahatelnosti dluhů- legislativní ukotvení možnosti uzavřít dohodu o srážkách z dávek pomoci v hmotné nouzi- legislativní ukotvení možnosti, aby dávky pomoci v hmotné nouzi podléhaly výkonu rozhodnutí (zachování existenčního minima)- zveřejnění údaje o neplatiči na úřední desce správního orgánub) zavedení sankce zákazu pobytu včetně definování pojmu "noční klid"c) prolomení mlčenlivosti pro orgány sociální péče za účelem následného získání informací pro účely vymožení povinnosti v daňovém řízeníd) zavedení registru přestupků

2) Žádáme vládu, aby legislativně zakotvila možnost odejmutí jakékoli dávky ze sociálních systémů v případě jejich zřejmého zneužívání.

3) Žádáme Vládu České republiky, aby se vážně zabývala kompetencemi měst a obcí v péči o občany cizích obcí, neboť města a obce, které mají na svém území mnoho občanů sociálně nepřizpůsobivých bez trvalého pobytu, nemají od státu žádnou kompenzaci v podobě rozpočtového určení daní. I přestože tito občané čerpají veškeré veřejné služby, obec nemá možnost získat od státu příslušný podíl financí, i přestože jsou tyto skupiny významnou finanční zátěží. Ztráty měst činí miliony korun, které od státu na péči o tyto občany nezískají.

4) Žádáme Vládu České republiky o optimalizaci Police České republiky tak, aby nedocházelo ke snižování bezpečnosti našich občanů, jak je tomu nyní. Žádáme, aby stát zajistil občanům řádně platícím daně naplňování Ústavního zákona č. 2/1993 Sb. Listiny základních práv a svobod, konkrétně v těchto bodech:a. Článek 3, odst. 1: Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení.b. Článek 7, odst. 1: Nedotknutelnost osoby a jejího soukromí je zaručena.c. Článek 10, odst. 2: Každý má právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života a zajistila:a. naplňování ustanovení zákona 283/1991Sb., o Policii České republiky, konkrétně v tomto bodě: § 2, odst. 1 :Policie plní tyto úkoly: a) chrání bezpečnost osob a majetku; b) spolupůsobí při zajišťování veřejného pořádku, a byl-li porušen, činí opatření k jeho obnovení;b. snížení administrativní zátěže Police ČRc. omezení nepolicejních činností Police ČRd. 50% pracovního času každého policisty v terénu

5) Žádáme Vládu České republiky, aby v úvahách o budoucí sociální reformě vzala v úvahu potřeby města obcí a potřeby sociální práce ve městech a obcích, dále legislativně zakotvila povinnost státní správy poskytnout na požádání informace a součinnost orgánům samosprávy, aby města a obce ČR mohly nadále vykonávat péči o občany v nepříznivých sociálních situacích či chudobě a chránit jejich zdraví a majetek.

6) Žádáme vládu České republiky o zajištění změn v loterijním zákoně, které umožní regulaci sociálně patologických jevů v městech a obcích spojených s gamblerstvím a zajistí transfery financí z výherních automatů a terminálů do rozpočtů měst a obcí tak, aby obce mohly zajišťovat prevenci vzniku gamblerství, například využitím nástrojů daňové politiky.

Žádáme, aby Vláda České republiky odpověděla na toto prohlášení starostů a primátorů českých a moravských měst a obcí jednoznačným prohlášením ke každému z bodů, jak na žádosti starostů a primátorů zareaguje, a to k rukám starosty Nového Bydžova Pavla Loudy.

Související

Více souvisejících

Romové

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 6 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 12 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 14 hodinami

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy