Známý filmař se zastal Zemana: Mě osobně uráží, že je můj prezident srovnávaný s volem

Praha - Režisér a herec Jan Kačer se zastal prezidenta Miloše Zemana. nelíbí se mu prý to, jak se o něm mluví. A i když k němu není úplně nekritický, je prý třeba také uznat, že prezident je schopný a inteligentní člověk.

„Já jsem asi kluk z vesnice. Myslím si, že když je někdo prezidentem, který se jím stal dokonce volbou, že nějakým způsobem je i v mém zájmu, abych ho respektoval,“ přiznal pro Český rozhlas Plus režisér.

Nelíbí se mu třeba to, jak někteří o prezidentovi mluví. „Tuhle poměrně ctěný pán, kterého mám jinak rád a který píše do Lidovek, napsal, že to není Apis – bůh s rohy, že je to jenom vůl, který tam zůstal. Mě osobně uráží, že někdo, kdo je můj prezident, je srovnávaný s volem. Mě to uráží osobně,“ nebral si servítky Kačer.

Dodává sice, že k současné hlavě státu není úplně nekritický, přesto prý uznává, že Zeman udělal i dobré věci. „Já k němu mám spoustu výhrad, velkých výhrad, protože ho znám, ale zároveň vím, že je to velice schopný a inteligentní člověk a že udělal řadu věcí, které byly sporné, možná i negativní. Ale znám taky jeho dobrou snahu. Nechci žít ve státě, kde se lidé označují za k*etény, za d*menty, za starce,“ má jasno filmař.

Kačer dostal v roce 2016 od Zemana státní vyznamenání. Spolu s ním byli ten rok oceněni jen dva další umělci – zpěvák Daniel Hůlka a režisér Juraj Jakubisko. „Nedostal jsem vyznamenání od pana prezidenta, dostal jsem státní vyznamenání. Měl jsem dilema, jestli ho přijmout, ale asi z jiného důvodu, než si pánové myslíte. Nebyl jsem si úplně jistý, proč ho mám dostat,“ vysvětloval tehdy na Frekvenci 1.

Kačer si pro vyznamenání nakonec na Hrad nepřišel. Uvedl, že byl na oceňované vytvářen velký tlak poté, co nastala kauza s neudělením vyznamenání Jiřímu Bradymu. Zvažoval dokonce, že řád odmítne, ale protože nese jméno Masaryka, připadalo mu, jako by šlo i o znevážení prvního československého prezidenta. Na Hrad proto nakonec poslal své dcery. Rozhodování, jestli ho přijmout, přitom podle režiséra bylo jedno z nejtěžších v jeho životě. 

Související

Marta Kubišová

Kubišová truchlí: Táňa Fischerová byla úžasná ženská, všude šířila dobro

Zesnulá herečka a občanská aktivistka Táňa Fischerová byla podle zpěvačky Marty Kubišové neobyčejně statečná žena, která svůj nelehký osud nesla s velkou noblesou. Na Fischerovou, která zemřela dnes ve věku 72 let, Kubišová vzpomíná s láskou, stejně jako její dlouholetý spolupracovník, režisér a herec Jan Kačer. Fischerovou obdivovali i další její profesní kolegové, herec Jan Potměšil a režisér Jiří Strach.

Více souvisejících

Jan Kačer Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy