Odkud pochází Babišova kuřata prý nikdo neví. Lidé budou protestovat proti společnosti Agrofertu

Brno - Společnost Vodňanské kuře už dlouhou dobu poutá pozornost široké veřejnosti v souvislosti s kvalitou potravin. Nyní výrobce čelí vlně kritiky ze strany ochránců zvířat, kteří chystají 23. sprna v brněnských Modřicích akci protestu.

Výrobce prodává svoji produkci pod obchodními značkami Vodňanské kuře, Vodňanská kachna a Vodňanská slepice, kterou vlastní firma Agrofert v čele s českým premiérem Andrejem Babišem. „Jedná se o akci, kterou nazýváme pietním aktem. Chceme se tam sejít při příležitosti vyjádření soucitu se stovkami tisíc zvířat, které se tam každý den zabíjí,“ řekl serveru EuroZprávy.cz organizátor akce Lukáš Vincour. 

„Přeprava drůbeže obecně probíhá dost nehumánním způsobem – kuřata jsou v hale "sbírána" lidmi po několika kusech za nohy a nacpávána do přepravních beden. U mnoha zvířat tak dochází ke zraněním, zlomeninám a podobně. Také (zvlášť v tomto počasí) trpí během přepravy nadměrných teplem, žízní či stresem,“ vysvětlila serveru EuroZprávy.cz předsedkyně organizace Svoboda zvířat Barbora Bartušková Večlová.

Na jatkách v Brně v Modřicích se každý den zabije 130 000 kuřat

Podle organizátora plánované akce lidé musí zaznamenat opravdovou skutečnost, v jakých podmínkách jsou zvířata přepravována a jak vypadají chvíli před tím, než se dostanou na pulty supermarketů. 

Lidé tak často ani neví o tom, v jakých podmínkách žijí, ale i umírají tato zvířata. „Spotřebitelé jsou za toto zacházení spoluzodpovědní a měli by vědět, co svými penězi podporují. Většina lidí nemá dostatečné informace o tom, v jakých podmínkách se chovají a zabíjí hospodářská zvířata,“ komentovala předsedkyně organizace Svoboda zvířat. „Společnost má o tom často naivní představy, podporované obrázky pasoucích se krav a smějících se kuřat na obalech výrobků,“ doplnila.

Společnost Vodňanské kuře se potkala s problémy kvality potravin v minulém měsíci, kdy časopis dTest přinesl zjištění, že tři z pěti balíčku kuřecích prsou z Vodňan obsahovaly salmonelu. Výsledek přinesla analýza 11 vzorků mas. 

 „Když tam novinářka Saša Uhlová pracovala v utajení, všimla si, že vlastně ve Vodňanech se zřejmě žádná kuřata ani nechovají a že se všechna dováží neznámo odkud,“ sdělil serveru EuroZprávy.cz tiskový mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek. 

„Považujeme za důležité informovat veřejnost o způsobu, jakým naše společnosti zachází se zvířaty, která končí každým dnem na talíři lidí,“ řekla předsedkyně organizace Svoboda zvířat. Podle ní ochrana práv zvířat v ČR má i pozitivní výsledky. „Jsme tak někde na půl cesty,“ doplnila.

 Organizace Svoboda zvířat usiluje o to, aby se ke zvířatům přistupovalo humánněji, což se mimo jiné musí vztahovat i na legislativu. „Zatím je stále legální vystupování zvířat v cirkusech (ve 12 zemích Evropy zakázané minimálně u volně žijících druhů), chov slepic, prasnic a dalších zvířat v klecích (například v Rakousku je to zakázané), také pokusy na zvířatech nejsou příliš omezovány. Je tedy ještě hodně na čem pracovat.“

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Agrofert Andrej Babiš Zvířata Kuřecí maso

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy