Televizní žumpa, klystýr, bizár. A za tohle platíme ČT poplatky? Včerejší Jílková má ostrou dohru

Praha – Po prázdninové pauze se na obrazovky České televize vrátil pořad Máte slovo s moderátorkou Michaelou Jílkovou. A byl to návrat opravdu ve velkém stylu, řeč totiž byla o věštění, horoskopech, astrologii či kartářkách. Diváci se dost často nestačili divit a na sociálních sítích se tak strhla obří lavina kritiky.

Prvním poprázdninovým tématem pořadu byly „Karty a astrologie“. Ve studiu nechyběly ani známé věštecké tváře, mezi nimi i legendární „vidím velký špatný“ Jolanda. Jenže právě výběr tématu a hostů řadu diváků hodně zarazil. A ne jen jich.

„Máte slovo on-line: panoptikum mystifikace v primetimu veřejnoprávního vysílání. Management ČT mě na Radě České televize celý rok konejší zásadní proměnou dramaturgie pořadu Máte slovo. Prý budu překvapen, jaká bude! Tak jo, jsem. Tohle už nespraví ani sedativa, ani panák, ani další sliby,“ postěžoval si Zdeněk Šarapatka, člen Rady České televize, který pořad Máte slovo dlouhodobě kritizuje.

„Dramaturgie pana Brunclíka je jako bič: uřvaná tupost střižená vyčůranou sebeprezentací čarodějnic z Nuslí a vesmírných kšeftařů s lidskou blbostí. A hvězdná pěchota manipulace k tomu: uřvaná Jolanda, dvě čpavkové královny lži, fosílie astrologie a zjevně šokovaná prezidentka evropských skeptiků. A Michaela Jílková. Tak to by už fakt stačilo, hodně drahá vysílací hodina zmaru. ps: Pes bude štěkat tak dlouho, až tahle karavana jednou provždy zaparkuje v archívu,“ dodal Šarapatka.

K pořadu se vrátila i prezidentka Evropské rady skeptických organizací Claire Klingenberg, která byla jedním z hlavníh hostů pořadu. „Formát pořadu #Mateslovo na @CzechTV bohužel nedává prostor k velkému vysvětlování. Takže alespoň tady - opravdu lze do detailu předpovědět osud? Když uslyšíte o nějaké (údajně vyplněné) věštbě, je důležité si uvědomit pár věcí, než začnete věřit ve věštění budoucnosti a osudu,“ vysvětluje na twitteru.

Zděšeni byli i někteří novináři ČT, kteří si pořad pustili. „Co jste mi to udělali? Teď už to nejde vypnout...“ tweetoval například moderátor Událostí Michal Kubal. „Vyložíme pravdu i z pexesa a Koule nelžou. Ok, ale umíte to i líp! Věřím a čekám,“ citoval slova „věštkyň“ herec, dabér, režisér, moderátor Jakub Wehrenberg.

„Máte dva tváře, pani Jílková. Slovo Jolandy právě pozvedává pořad #Mateslovo na úplně novou úroveň,“ povzdechla si někdejší redaktorka ČT a současná mluvčí Ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Řada lidí se u pořadu dobře bavila

Jolanda to rozjíždí ? Jílková ten smích hodně zadržuje ? #mateslovo

— Jan Čamlík (@JanCaml) 6. září 2018

"Paní Jilková, skutečná věštba musí mít začátek a konec"

— Martin Weiss (@no_amount) 6. září 2018

"Vy si o mě myslíte, že jsem necitlivá kotelnice, semetrika. Ale já jsem citlivá!"Michaela Jílková, 2018

— Jie Ťien-ming (@jietienming) 6. září 2018

Když vidím v #MateSlovo Ivanu Reginu Kupcovou Sádlovou, jsem ochotná věřit, že čarodějnice fakt existujou...

— Ilona Janišová (@IlonaJaniov) 6. září 2018

Jolanda dostala sve povesti. "Vy jako hodne chcete vedet, ale vas osud co nemime." ? #mateslovo pic.twitter.com/1xpyOkA8oP

— Lukas Polak (@lukaspolak) 6. září 2018

#MateSlovo A už to jede, ve třetí minutě! To ani před volbou prezidenta nebylo tak vostrý...

— Jan Dušek (@jenda85) 6. září 2018

Jako co to je za bizáááár? #mateslovo #Jolanda

— Štěpán Binko (@stepanbinko) 6. září 2018

Pět minut a Jolanda už jede bomby. #mateslovo

— Tomáš Kaplan Fojtík (@panKaplan) 6. září 2018

Ozvali se ale i tací, kteří zdůraznili, že tahle „show“ je placena z koncesionářských poplatků

Milá ČT, nechci přispívat na nesmyslný pořad Máte slovo, kde pavlačová hokyně Michaela Jílková řeší hlouposti. Můžete mi, prosím, vyčíslit výši koncesionářských poplatků bez této absurdity? Děkuji.

— KTweetuje (@KTweetuje) 6. září 2018

Vážená @CzechTV , opravdu potřebujete klesnou až na úroveň televizních diváků Soukupových brutalit?Vaše "Máte slovo" je nebezpečně projímavé.Platím koncesionářské poplatky - nebo to je předplatné na klystýr?!

— Karel Vála (@Karel_IV62) 6. září 2018

#MateSlovo Jeden z klenotů televizní žumpy letošního roku skončil. Patří tohle na ČT? Asi těžko...

— Jan Dušek (@jenda85) 6. září 2018

Našli se ale tací, kteří pořad i Jílkovou ocenili. „Jsem #TeamJílková. Chcete televizi, která bude vysílat 100% času jen "veřejnoprávno"? Zhyne na úbytě. Je to skvělý ventil a Jílková to dělá naprosto profesionálně, vidíte, že ví, co dělá," zastal se moderátorky jeden z diváků. 

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo Michaela Jílková Zdeněk Šarapatka Česká televize

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 5 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy