Developer chce v Brně nový mrakodrap, lidé se bouří a sepisují petice

Brno - Mrakodrap se stožárem o celkové výšce 95 metrů. Tak má podle soukromého investora vypadat nová budova postavená ve vnitrobloku ulic Lidická, Kotlářská, Bayerova a Burešova. Ve 23 patrech má být 177 bytů, to se ale lidem nelíbí. Proti mrakodrapu proto sepisují petice.

V Brně je nejvyšší budova AZ Tower, která měří 111 metrů. Výškové budovy musejí být na významných místech, nárožích nebo na dopravních uzlech MHD. Slouží totiž jako orientační body, přitom by se ale měly citlivě začlenit do území. Tento dům to podle kritiků nesplňuje.

Na webu Zelené Brno proto lidé sepisují petici. "Je to brutální, necitlivý zásah do charakteru okolní zástavby. Lidé si v centru města koupili byty s výhledem do klidného zeleného vnitrobloku a teď přijde developer a postaví tam mrakodrap. S tímhle nemohl nikdo z nich počítat ani ve snu. Právě proto je zamýšlený záměr tak zákeřný a bezohledný," uvádí odpůrci mrakodrapu.

Stavba má být složena z několika věží z nichž ta nejvyšší má mít 23 pater. Výška stavby dosahuje téměř 80 metrů, stožár na vrcholu dokonce 95 metrů nad okolním terénem. Historická zahrada ve vnitrobloku má padnout kvůli výstavbě třípodlažní podnože s garážemi pro téměř 200 aut.

"Kvůli parkování pro mrakodrap má být vykácena historická zahrada se staletými platany a nahrazena zelenou střechou garáží, kde už nikdy tak velké stromy nevyrostou. Byla by to neuvěřitelná ztráta. Záměr takového rozsahu je v rozporu s územním plánem, který označuje bytovou zástavbu v okolí Lužánek za stabilizovanou, tedy takovou, kde se intenzita využití nemá zásadně měnit a charakter zástavby má zůstat zachován," bouří se kritici.

Zelení proto společně s místními zformulovali petici proti tomuto záměru. Jedině veřejný tlak totiž podle nich dokáže tento developerský projekt zastavit. A podle iniciátorky Gabriely Stögerové je na to nyní ten pravý čas.

Záměr je totiž v tuto chvíli ve fázi vyjadřování dotčených orgánů státní správy k projektové dokumentaci. Následně, v rámci územního řízení, se pak k věci budou moci vyjádřit také dotčení obyvatelé okolních domů i zástupci města a městské části.

Související

Více souvisejících

Brno Mrakodrapy Mrakodrap Lidická 77

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 23 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy