Exkluzivně: Čech trpí kvůli uprchlíkům? Zoufalá přítelkyně promluvila

Případ české řidiče kamionu Jiřího Sagana je opleten spory mezi českými úřady a eurospolancem Tomášem Zdechovským, který se případem aktivně zabývá, a českým ministerstvem zahraničí. Včera jsme informovali o tvrzení Zdechovského, který se ohradil proti vystoupení mluvčí MZV. Ta dle jeho slov měla šířit fake news ohledně případu. Dnes jsme požádali o vyjádření i přítelkyni Sagana paní Gabrielu.

Mluvčí MZV se včera pro EuroZprávy.cz vyjádřila, že fake news ohledně případu šíří jen pan Zdechovský. Ona sama odmítá, že by v případu říkala jakékoliv nepravdy. Médiím dle svých slov poskytovala pouze informace, které byly MZV poskytnuty českou ambasádou v Paříži. Celou odpověď mluvčí MZV i následnou reakci mluvčí Tomáše Zdechovského si můžete přečíst v následujícím článku.

Dnes jsme se spojili s přítelkyní pana Sagana paní Gabrielou, která žije i s dcerou ve Španělsku. Paní Gabriela vyjádřila smutek nad postupem českých úřadů. Podle jejich slov se jí snaží pomoci hlavně Zdechovský a jeho mluvčí. Potvrdila nám, že se o zatčení svého druha dozvěděla od slovenské překladatelky, která jí po zatčení pana Sagana telefonovala.

Potvrdila také, že zaměstnavatel pana Sagana zajistil právníka. Tímto právníkem je Francouz. Paní Gabriela si není jistá, jestli nebyl přidělený právník přítomen až u soudu. O svém příteli nemá příliš informací, takže jak probíhá tlumočení mezi ním a právníkem neví.

S přítelem si nemůže telefonovat. Informace má jen od sociální pracovnice, která ve vězení pracuje. Ta jí a její dceři také dala rady ohledně poslání balíku s nějakými věcmi. Paní Gabriela říká: „Už je to strašně dlouho. Jsem z toho opravdu unavená. Doufám, že si budeme moci alespoň zatelefonovat.“

Dále také řekla, že MZV o pomoc žádala prostřednictvím mailu. Ještě dodala, že dle zmíněné sociální pracovnice je pan Sagan po fyzické stránce v pořádku.

Související

Jiří Sagan Rozhovor

Odsoudili nevinného, jezdit s kamionem chci dál, říká pro EZ řidič Sagan. Seděl za údajné pašování migrantů

ROZHOVOR - Ve Francii ho natvrdo odsoudili za údajné pašování migrantů, odseděl si dva roky. Řidič kamionu Jiří Sagan po propuštění v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz popsal, jak se vyvíjel jeho případ, kdo mu pomohl a kdo se naopak o nic nezajímal. Redakci také prozradil, jaké jsou jeho další plány. Propuštěním pro něj totiž případ neskončil.
Tomáš Zdechovský

Babiš jako premiér může brzy skončit, říká pro EZ lidovecký europoslanec Zdechovský

Je přesvědčen, že premiér Andrej Babiš bude muset v jedné ze svých rolí skončit. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který je členem kontrolního rozpočtového výboru Evropského parlamentu, tvrdí, že to není utopie. Případný střet zájmů bude muset podle místopředsedy KDU-ČSL ministerský předseda urychleně řešit. „Dotace pro Agrofert jsou zastaveny. Andrej Babiš tak nemá jinou možnost: buď bude premiérem a dotace budou i nadále stopnuté, nebo Agrofert prodá. Když se tak nestane, nebude premiérem či ministrem,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský, jehož nedávno Babiš označil za vlastizrádce.

Více souvisejících

Jiří Sagan uprchlíci Pašeráctví češi Francie

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy