Světová soutěž ohňostrojů Ignis Brunensis s festivalem zábavy letos malinko jinak?

Dvaadvacátý ročník středoevropsky ojedinělé mezinárodní soutěže ohňostrojů STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS rozzáří moravskou metropoli Brno od 24. května do 16. června 2019.

V hlavní soutěži zahraničních a českých ohňostrůjců na hladině Brněnské přehrady uvidí diváci vždy od půl jedenácté večer čtyři velkolepé ohňostrojné show s hudebním doprovodem vysílaným živě na vlnách partnerského rádia. Ohňostroje na přehradě budou odpalovány v tradičním systému: sobota 1. června, středa 5. června, sobota 8. června, středa 12. června. Závěrečný epilog nad hradem Špilberk slavnostně uzavře letošní ročník v sobotu 15. června.

Podle nově zavedeného pravidla festivalu budou vítězné týmy z let 2018 až 2021 vyzvány k účasti do výročního pětadvacátého ročníku. „První se svým loňským vítězstvím nominovali do soutěže laureátů v roce 2022 francouzští ohňostrůjci Pok 2.0 Lux Factory,“ upřesnil za producentský tým Ondřej Morávek z pořádající společnosti SNIP & CO.

Účastnické země a ohňostrojné společnosti letošního dvaadvacátého ročníku odtajní pořadatelé v březnu. Je jako vždy se na co těšit, a to i proto, že si přehlídka IGNIS BRUNENSIS vydobyla pevnou pozici mezi nejvýznamnějšími světovými ohňostrojnými festivaly, mezi takovými destinacemi jako jsou Montreal, Vancouver, Cannes nebo Hannover.

Ohňostrojnou přehlídku bude i letos provázet kolem padesáti zábavních a prezentačních akcí. Festivalovým podtitulem je letos Brno – univerzitní město a především jubilea 120 let Vysokého učení technického v Brně, 100. výročí Masarykovy univerzity, 100 let Mendelovy univerzity v Brně, ale i loňská stovka Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. „Letošní kulatá výročí brněnských univerzit budou také s pasáží věnovanou brněnským ‚šalinám‘ ústředními motivy finálového ohňostroje v sobotu 15. června nad Špilberkem,“ prozradil Morávek.

Stejně tak Dopravní nostalgie (15. až 16. června) připomene jízdním defilé a výstavou historických vozidel veřejné dopravy v sobotu 15. června na brněnském náměstí Svobody výročí 150 let městské hromadné dopravy v Brně. Po letech by se měl v ulicích objevit tramvajový vůz tažený koňmi společně s populární parní tramvají Caroline z počátků MHD a dalšími technickými skvosty. V neděli 16. června se připojí také oslavy 15 let Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK).

O závěrečném festivalovém víkendu se uskuteční tradiční přehlídka mladých umělců Mozartovy děti. A inscenací Městského divadla Brno Romeo a Julie odstartuje již desátý seriál divadelních a koncertních představení Léto na Biskupském dvoře v areálu Moravského zemského muzea na Zelném trhu, který probíhá i během letních prázdnin. Zkrátka řečeno, Brno – město uprostřed Evropy už před prázdninami znovu zaplaví pestrá zábava i poznávání. Průběžné informace jsou na www.ignisbrunensis.cz

Související

Arnaud Fouriau, Pok Lux Factory z dnešního vyhlášení Ignis Brunensis Winner of Winners na brněnské Nové radnici (22. června 2023, Brno).

Vítězem Ignis Brunensis 2023 jsou Francouzi s Ohnivým polibkem vodě

Vítězové třech předchozích ročníků se střetli v letošním mezinárodním ohňostrojovém klání Ignis Brunensis ve snaze získat titul Vítěze vítězů. Porota udělovala celkem tři ocenění: za nejlepší výběr hudby, nejlepší scénografii a hlavní cenu 26. ročníku soutěže.
Norský ohňostroj byl velkolepý i dramatický Prohlédněte si galerii

Ignis Brunensis 2023: Norský ohňostroj byl velkolepý i dramatický

Společnost North Star Fireworks z Norska, vedená Andreasem Helle, představila v Brně ohromující představení nazvané Severský Noir. Tato show je inspirována detektivními romány, nejen od Jo Nesbøho, a kombinuje je s norskými interprety elektronické hudby.

Více souvisejících

ignis brunensis

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 2 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

Navalná převzala ocenění, které poměrně udělili jejímu manželovi

Julija Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném, převzala v neděli v Drážďanech ocenění, které poměrně udělili jejímu manželovi. Drážďanskou cenu míru dotovanou částkou 10.000 eur jí předali na ceremonii v místním divadle, agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy