Startuje festival Ignis Brunensis 2019. Co nás nejen dnes čeká?

Diváci letos uvidí na 22. ročníku festivalu Ignis Brunensis na Brněnské přehradě tři soutěžní ohňostroje. Představí se tvůrci z Portugalska, Filipín a Norska. Nad hradem Špilberk diváci zhlédnou dva ohňostroje, které budou věnované 150. výročí brněnské městské hromadné dopravy a třem brněnským univerzitám, které letos slaví výročí, řekl dnes na tiskové konferenci za organizátory Ondřej Morávek ze společnosti Snip&Co.

Festival zahájí v pátek 24. května ohňostroj nad Špilberkem, který připomene 150. výročí městské hromadné dopravy v Brně. Dnes tedy čekejte ve 22:30 nad hradem Špilberk zahajovací ohňostrojné prelude s názvem „MHD ve třech stoletích: Koněspřežka – Carolinka – Šalina“. Bude odpáleno brněnským týmem Theatrum Pyroboli na počest 150. výročí městské hromadné dopravy v Brně.Zahájit dvaadvacátý ročník Ignis Brunensis a oslavit výročí brněnské městské dopravy plánují čeští ohňostrůjci z Theatrum Pyroboli. Designér Ivan Martinek si na 24. května přichystal magické obrazy i originální efekty. Diváci je budou moci pozorovat od 22:30 nad hradem Špilberk.

Na jakou část své show byste diváky upozornili?Naše slavnostní zahájení přehlídky Ignis Brunensis se věnuje 150. výročí brněnské městské dopravy a jejímu vývoji napříč třemi staletími. S obsahem jednotlivých obrazů chceme probudit představy diváků. Rád bych vyzdvihl třetí, závěrečnou část, týkající se elektrických vozů - tedy šalin. Rytmus hudebního podkladu nám otevřel prostor pro fantazijní obrazy na obloze nad brněnským Špilberkem. Proměna zlatých krekových koulí v barevné gejzíry vzbuzuje pocit dynamických částic fyzikálních procesů. Právě rychlost a techniku vnímáme jako obraz 21. století. Pohyb v prostoru a přenos lidí a těles po městech je nedílnou součástí každého dne. Proto jsme se rozhodli, že zvýšíme míru zážitků zajímavými materiály v různých výškových hladinách.

Mohou diváci očekávat nějaké překvapení nebo něco speciálního z hlediska efektů?Máme připravenou originální sestavu materiálů, ze kterých skládáme magické obrazy a vše zakončíme gradací ve finále ohňostroje. Skladbu materiálů bych přirovnal ke škále barev, kterou používají malíři. Jde především o jejich designové zpracování. Věřím, že v naší show si každý divák najde své oblíbené barvy a efekty.

Jak jste pro svou show vybírali hudbu?Hudba neodmyslitelně dotváří atmosféru celé show, vybírali jsme ji proto pečlivě a tak, aby připomínala jednotlivé epochy hromadné dopravy. První obraz se věnuje takzvané koněspřežce, doprovázené Rossiniho overturou k opeře Vilém Tell, jejíž rytmus připomíná koňský cval. Století páry symbolizuje Karolinka, parní lokomotiva, podkreslená Dvořákovou Humoreskou. Závěr, století elektrické „šaliny", spojuje dynamická hudba soundtracků světoznámého Hanse Zimmera.

Takže se máte na co těšit. Co nás čeká na festivalu dál?

Prvním ohňostrojem na přehradě bude 1. června český ohňostroj z dílny Flash Barrandov SFX, který ale nebude zařazen do soutěže. Soutěžní přehlídky se uskuteční 5., 8. a 12. června.

"Jsme rádi, že se nám podařilo zajistit účast tvůrců z Filipín, poprvé se na festivalu představí Norové. Portugalci budou obhajovat vítězství z roku 2009," řekl Morávek. Na epilog se diváci mohou těšit 15. června, kdy festival zakončí český ohňostroj nad Špilberkem, který bude věnovaný brněnským univerzitám. Masarykova a Mendelova univerzita slaví 100 let, Vysoké učení technické 120 let.

Tvůrci musí do svých soutěžních představení zakomponovat dvouminutovou část skladby The Charleston. Společně s povinnou hudební částí potrvají soutěžní ohňostroje minimálně 17 minut a začínají vždy v 22:30.

Vstupné je zdarma a poblíž přístaviště bude placená zóna s tribunami. Předprodej vstupenek do placené zóny bude zahájen 1. dubna prostřednictvím Turistického informačního centra města Brna.

Související

Arnaud Fouriau, Pok Lux Factory z dnešního vyhlášení Ignis Brunensis Winner of Winners na brněnské Nové radnici (22. června 2023, Brno).

Vítězem Ignis Brunensis 2023 jsou Francouzi s Ohnivým polibkem vodě

Vítězové třech předchozích ročníků se střetli v letošním mezinárodním ohňostrojovém klání Ignis Brunensis ve snaze získat titul Vítěze vítězů. Porota udělovala celkem tři ocenění: za nejlepší výběr hudby, nejlepší scénografii a hlavní cenu 26. ročníku soutěže.
Norský ohňostroj byl velkolepý i dramatický Prohlédněte si galerii

Ignis Brunensis 2023: Norský ohňostroj byl velkolepý i dramatický

Společnost North Star Fireworks z Norska, vedená Andreasem Helle, představila v Brně ohromující představení nazvané Severský Noir. Tato show je inspirována detektivními romány, nejen od Jo Nesbøho, a kombinuje je s norskými interprety elektronické hudby.

Více souvisejících

ignis brunensis Brno

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

před 20 minutami

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

před 47 minutami

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 11 hodinami

před 17 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

Vlna veder decimuje Mexiko. Rekordy pokořeny v 10 městech, včetně Mexico City

V pátek úřady v Mexiku hlásily rekordně vysoké teploty v deseti městech, včetně toho hlavního. Současná vlna veder způsobila celostátní výpadky elektřiny a ohrozila energetickou síť.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy