Koupí pomněnky pomůžete dětem v nouzi

Praha - Dětem, které chtějí utéct z domova, jsou na útěku nebo jsou pohřešované, pomůže sbírka Linky bezpečí. Pomněnkový den se uskuteční letos již poosmé a lidé mohou děti podpořit koupí samolepky nebo placky, uvedl v pondělí vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský.

"Letos pořádáme sbírku už poosmé. Lidé, kteří budou chtít pomoci dětem, které v těžké situaci zvažují útěk z domova nebo už jsou na útěku, si mohou koupit samolepku nebo připínací placku," řekl v pondělí Porubský. Oba předměty s vyobrazením pomněnky se prodávají po 30 korunách a k dostání nebudou u pouličních prodejců.

"My jsme se rozhodli prodávat předměty skrze naše partnery. I na sobě vidím, že nemám moc vůle zastavit na ulici a lovit z kabelky peněženku, když mě někdo osloví. Možnost koupit si pomněnku od zaměstnance obchodu, kam člověk zavítá, nám přišla důvěryhodnější," řekla na tiskové konferenci ředitelka Sdružení Linky bezpečí Darina Rössl. V předchozích ročnících se vždy vybralo kolem půl milionu korun, které šly na pomoc dětem v nouzi, dodala. Letos však doufá, že by částka mohla být větší, protože Linka bezpečí spolupracuje s významnými partnery, jako jsou síť restaurací Sodexo nebo prodejny Ikea.

Pomněnkový den, kdy budou samolepky k prodeji, se natáhne na celý týden. Akce původně připadala na 25. května, tedy Mezinárodní den pohřešovaných dětí. Nakonec se však představitelé Linky bezpečí rozhodli, že budou vybírat peníze pro děti celý pracovní týden, dobročinná sbírka proto trvá již od tohoto pondělka až do pátku.

Linka bezpečí vyřídí denně kolem 700 telefonátů. Porubský připustil, že zhruba polovina z nich je "zkušebních", kdy si volající dělají legraci a zkouší, jak provoz linky funguje. Zbylé telefonáty jsou však skutečně od dětí, které se nacházejí v těžké životní situaci. Konzultanti tak po telefonu často řeší problémy týrání, šikany nebo sklony k sebevraždě. Nejčastější jsou útěky z domova. "Ty řešíme v průměru dvakrát denně. Někdy se jedná o děti, které volají po cestě ze školy, že se nechtějí vrátit domů, jindy o děti, které už z domova utekly," vysvětlil Porubský.

Linka bezpečí potom zkouší děti přesvědčit, aby situaci znovu zvážily, nebo jim radí, jak se k problému postavit. Zavedla navíc službu, která umožňuje dětem nechat na Lince bezpečí rodičům vzkaz, který jim předají pracovníci linky. "Ten vzkaz se předává v nezměněné podobě, může to proto být 'Mami, tati, nechci se vrátit domů, protože jsem dostal pětku'. My tento vzkaz předáme rodičům, kteří přes nás mohou svému dítěti i odpovědět," vysvětlil Porubský.

Linka oslaví letos už 17 let své existence, za celou dobu vyřídila kolem osmi milionů telefonátů. Bezplatná linka je v provozu 24 hodin denně, mezi 15. a 19. hodinou mohou děti využít také možnosti anonymního chatu.

Související

Magdalena Danielová Rozhovor

Nebuďte s tím sami, po vyslovení problému přijde úleva. Neuroložka pro EZ hovořila o dopadech šikany na děti

Jak poznáme šikanu a jaké může mít důsledky na zdraví dítěte? Nejen taková témata s námi v rozhovoru pro EuroZprávy.cz probrala neuroložka se zaměřením na dětský spánek, podporu rodin, práci s emocemi a traumaty Magdalena Danielová. „Osobně si myslím, že šikana je devastující v každém věku, včetně dospělých. Kdykoliv situaci nemůžeme změnit, ztrácíme jistotu. Malé děti mají menší schopnost říkat ne a může být pro ně náročné obrátit se na učitele jako autoritu,“ upozorňuje.  

Více souvisejících

linka bezpečí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy