Paroubek si vylévá vztek na Kubiceho. Píše o Českém Watergate

Praha - Expředseda ČSSD Jiří Paroubek nemůže Janu Kubicemu zapomenout jeho zprávu, a proto se o ní rozhodl sepsat knihu. Lidovým novinám se z jeho nového počinu podařilo získat i exkluzivní ukázky.

Od chvíle, kdy se na veřejnosti objevila zpráva, jíž sepsal tehdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a současný ministr vnitra Jan Kubice, uplynulo 5 let. Ale Jiřího Paroubka vztek na Kubiceho nepřešel.Jak zjistily páteční Lidové noviny, chystá knihu s názvem Český Watergate - tzv. Kubiceho zpráva. V ní píše právě o zprávě, která se objevila 3 dny před volbami 2006 a na níž Paroubek svádí svůj neúspěch."Vyšlo najevo, že podstatná část materiálů, které se týkaly ČSSD, byla pro zprávu zajištěna při domovní prohlídce u Tomáše Pitra. Člověka, který měl eminentní zájem na tom, aby neuspěla nejen ČSSD, ale především já osobně, neboť jsem proti jeho zájmům razantně vystupoval," citují z Paroubkovy knihy Lidové noviny.Kniha má vyjít za týden, LN však mají k dispozici více ukázek."Po desítkách rozhovorů s policisty, žalobci i některými jinými aktéry se podařilo shromáždit soubor důkazů, které odhalují, že to byl naopak Jan Kubice a jeho nejbližší tehdejší podřízení - Hynek Vlas a Jaroslav Hruška -, kdo se dostal do područí podsvětí v čele s Tomášem Pitrem," píše podle LN Paroubek.Kubice to neřešíMinistr vnitra Kubice, který od elitního policejního útvaru později odešel a na ministerstvu nahradil Radka Johna, si s Paroubkovou knihou starosti nedělá."Z předmluvy knihy pana poslance Paroubka soudím, že zřejmě půjde o snůšku blábolů," řekl ministr pro Lidové noviny.Paroubek v knize dochází k závěru, že za celou Kubiceho zprávou stála kauza výroby biolihu. ÚOOZ podle něho tvrdil, že lidé, kteří o zakázce jednali, byli spojení s ČSSD, a korupce, k níž mělo docházet v souvislosti s vydáváním licence na výrobu biolihu, tak byla ve prospěch ČSSD."Kdyby vyšlo najevo, jakých zvěrstev se Kubiceho lidé dopouštěli, jaké panovaly na ÚOOZ poměry, jak se vymýšlely či naopak zatajovaly důkazy, muselo by to vést k okamžitému rozprášení tohoto údajně elitního útvaru," citují LN z Paroubkovy knihy.

Související

Miloš Zeman

Zeman na protivládní demonstraci v Praze. Zmínil ho i Paroubek

Tisíce lidí dorazily na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze a vyslechly si i exprezidenta Miloše Zemana. Jeho hlas zazněl, ačkoliv bývalý prezident je momentálně hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zemana zmínil i jeden z řečníků, konkrétně bývalý premiér Jiří Paroubek. 
Jiří Paroubek

Jiří Paroubek byl zvolen předsedou nové ČSSD

Předsedou strany Česká suverenita sociální demokracie, která používá značku dřívějších sociálních demokratů ČSSD, se dnes stal někdejší premiér a předseda bývalé ČSSD, nyní známé jako SOCDEM, Jiří Paroubek. Zvolili ho delegáti mimořádného stranického sjezdu v Praze.

Více souvisejících

Jiří Paroubek Jan Kubice

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Miroslav Krobot ve filmu Konec světa režiséra Bohdana Slámy.

RECENZE: Slámův Konec světa osciluje mezi Svěrákem a nezvládnutým vyprávěním

Je to sotva něco málo přes půl roku od premiéry snímku Sucho a Bohdan Sláma do českých kin přichází s dalším filmem. Ačkoli opět rozplétá složité rodinné vztahy, tentokrát děj zasazuje na pozadí srpnových událostí roku 1968. Ve své podstatě jde o nejvíce atypický režisérův film, jehož podnětnost paradoxně nejvíce spočívá v rozpačitosti.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Na Nedvěda nenavázal. I nadále bude na lavičce hokejového národního týmu pokračovat Židlický

Před startem hokejové reprezentační sezóny je potřeba vyřešit, kdo bude český národní tým, jenž bude příští rok na jaře usilovat o obhajobu titulu mistrů světa, vést po boku hlavního trenéra Radima Rulíka. Ten se po úterku může těšit z toho, že i v té nadcházející se může spoléhat na spolupráci s Markem Židlickým. Ten tak tedy zůstává v realizačním týmu české hokejové reprezentace na rozdíl od Petra Nedvěda, jenž během léta rezignoval na post generálního manažera.

včera

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

včera

včera

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

Zdroj: David Holub

Další zprávy