Varnsdorf: Těžkooděnci ubránili ubytovnu Romů před davem naštvaných

Varnsdorf - Státní hymnou začal v sobotu krátce před 14.30 pochod, jehož svolavatelem je aktivista Lukáš Kohout. Ten z korby nákladního vozu před zahájením povolené akce vyzval všech 21 zastupitelů Varnsdorfu k odstoupení.

Lidé jeho slova doprovázeli zvoněním klíčů a voláním: "Demisi!" Do protestního pochodu městem se zapojila necelá tisícovka lidí. Skupina z nich měla na sobě bílá trika s nápisem Z našich daní žijete, ještě nás tu bijete! Ještě před jeho zahájením vystoupil i starosta Martin Louka (HNHRM). "Původně jsem přijít nechtěl, rozhodl jsem se ale podpořit slušné lidi, kteří chtějí rozumné řešení pro město. S pochodem ale nesouhlasím," uvedl Louka. Kromě odstoupení zastupitelů falešný asistent bývalého ministra zahraničí Jana Kavana Kohout požadoval, aby starosta odvolal souhlas se zásahem policie proti demonstrantům z minulého týdne a také dodržování zákona. Vystoupil také proti prezidentovi Václavu Klausovi, který se vyjádřil, že stát musí na Šluknovsku nemilosrdně zasáhnout: "Chtěli jsme od pana prezidenta pomoc a on je pro, aby nás tu zbili," zvolal Kohout a dav mu odpověděl pískáním. Pochod se vydal po Národní třídě k ubytovně Sport. Lidé nesli transparenty s nápisy Čechy Čechům nebo Nebijte nás, jsme tu doma a Nečas na nás nemá čas. Nabízeli rovněž k podpisu "petici proti lživým médiím". Asi sto metrů od ubytovny v Žitavské ulici demonstraci zastavil policejní kordon. Zástupce úřadu sdělil, že akce směřuje k rozněcování rasové nenávisti a vyzval účastníky, aby se rozešli, jinak podle jeho slov policie použije donucovací prostředky. Organizátor Lukáš Kohout prohlásil, že jde o náboženské shromáždění, s tím však neuspěl. Od ubytovny Sport několik set lidí dorazilo k ubytovně v ulici T. G. Masaryka. I tam na ně čekali těžkooděnci a členové antikonfliktního týmu. Před 17. hodinou se dav začal rozcházet, ale Kohout prohlásil, že má akci ohlášenou až do 20.00, a proto bude dál chodit po městě. Doprovází ho skupina několika desítek lidí. Policie předvedla na služebnu 15 účastníků akce. "Kvůli nedostatkům v dokladech jsme předvedli čtrnáct lidí, všichni jsou pravicoví extrémisté z jiných měst. Po ověření totožnosti byli propuštěni. Zadržen byl místní muž, který vykřikoval Cikáni do plynu, měl u sebe dvě dlažební kostky a v krvi tři promile alkoholu. Policie dění ve městě dále sleduje, ale situace se uklidňuje, v uličkách se pohybují jen roztroušené hloučky lidí," informovala policejní mluvčí Jarmila Hrubešová. Protestnímu pochodu předcházela dopoledne beseda vedení města s občany v kině Panorama o aktuální situaci a možnostech jejího řešení.

Policejní mluvčí Jarmila Hrubešová sdělila, že na akci bude dohlížet na 300 policistů. Na příjezdových cestách do města budou opět kontroly. "Jsme připraveni nekompromisně zakročit proti rušení veřejného pořádku a páchání trestných činů. Žádáme místní občany, kteří se chtějí shromáždění zúčastnit, aby to pečlivě zvážili a nevystavovali se zbytečnému riziku. Agresivní radikály se snažíme podchytit a vyvést z davu už během akce. V okamžiku, kdy je ale nařízen zákrok, to už obvykle není možné. Zákrok ale vždy přichází až po výzvách, že bude použito donucovacích prostředků. Pokud lidé neuposlechnou, vystavují se nebezpečí, že budou předvedeni pro neuposlechnutí výzvy, anebo dokonce riskují, že mohou při použití donucovacích prostředků utrpět zranění," upozornila Hrubešová.

Související

Více souvisejících

Romové

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

před 3 hodinami

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

před 4 hodinami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy