Násilí proti Romům? Od nového roku hrozí útoky i na cizince!

Praha - Napětí ze Šluknovského výběžku se může přesunout do celého Česka. Cílem útoků nemusí být jen Romové, ale i jiná skupina obyvatel, cizinci. Opravdu nás čekají pouliční protesty a xenofobní útoky proti přistěhovalcům?

Nepracující cizinci – hadr na červeného býka Této problematice se v minulém týdnu věnovala konference o migraci, která probíhala v Senátu. Mnozí Češi jsou podle ní stále více a více nenávistnější proti nepracujícím cizincům, kteří pobírají sociální dávky.Pořádné „horko“ můžeme prý očekávat od ledna příštího roku, kdy nás čeká zdražování. Jak pro server Lidovky.cz uvedla vedoucí odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně, kde žije až 8 % cizinců, negativní nálada vůči cizincům bude hlavně mezi střední třídou - „Ve chvíli, kdy jsou ohrožené standardní životní jistoty střední třídy, tedy těch, kteří odvádějí největší procento daní do státního rozpočtu, a nikdo jim nenabízí žádné jiné jistoty, tak je to problém. Těmto lidem vadí, že se podporují cizinci, kteří do systému nepřispívají.“K poslednímu květnu loňského roku evidovala cizinecká policie ČR skoro 430 000 cizinců, nejvíce jsou zastoupeni Ukrajinci (asi 130 000) a Slováci (lehce přes 70 000).Zmlácený Angličan Že je situace opravdu vyhrocená, dokazují některá svědectví. Kupříkladu Arménka Marine, jež pracuje v pražském uprchlickém centru, pro Lidovky.cz vypráví - „Před několika dny v Praze zmlátili mého kamaráda Angličana, který je učitel. Šel po ulici, telefonoval a napadli ho. Řekli mu, ať táhne domů. Když je ekonomická situace horší, tak se většinová populace negativně zaměřuje na cizince. Je to logický jev.“Například ukrajinská menšina – někteří Ukrajinci raději z tuzemska odchází, protože jsou permanentně napadáni za to, že Čechům berou práci. Na druhé straně ale existuje názor, že „Ukrajinci dělají práci, kterou Češi dělat nechtějí“. Tak kde je pravda? Multikulturalismus – je to špatně? Ministerstvo vnitra (MV) si je vědomo špatné integrace cizinců. Určitá opatření dělá třeba v Pardubicích, kde je kontrolováno, aby bylo cizinci nabídnuto pracovní místo teprve tehdy, až když o něj neusiluje žádný Čech. Česká republika tak začíná mít problémy s takzvaným multikulturalismem. Objevují se názory, že multikulturalismus je jedním ze znaků konce civilizace. Koneckonců, nebýt přistěhovalců, České republice klesá počet obyvatel. U Němců a Angličanů panují obavy, že se jim integrace a „neintegrace“ vymkly z rukou. Jak to bude v Česku? Příští rok hodně napoví.

Související

Více souvisejících

Romové

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 6 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Britské a americké stíhačky pomohly sestřelovat rakety z Íránu

Britská a americká letadla pomohla se sestřelováním íránských raket, které v úterý večer mířily proti Izraeli. Nasazení potvrdili nezávisle na sobě lídři obou zemí s tím, že budou Izraelce podporovat proti případné další íránské agresi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy