Agrese Romů? "Trable" Šluknovska jsou problémem celého Česka

Praha - Valná většina Čechů - přesněji 83 procent - vnímá situaci na Šluknovsku jako problém pro celou českou společnost. Ukázal to říjnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jehož výsledky byly zveřejněné ve středu.

To, zda situace ve Šluknovském výběžku představuje pro občany problém, zkoumali sociologové hned ve třech rovinách. Kromě vztahu k celé společnosti je tak zajímalo i to, zda respondenti nepokoje na severu Čech vnímají pouze jako problém daného regionu a dále to, zda ho považují také za svůj vlastní problém. "Za velmi či dost závažný problém pro daný region považuje situaci na Šluknovsku 91 procent respondentů. Již méně ji pak lidé vnímají jako svůj osobní problém. V tomto případě závažnost jmenuje necelá třetina obyvatel, přesněji 31 procent," uvádí tazatelé z CVVM v závěrečné zprávě. Průzkum současně ukázal, že názory obyvatel na problematičnost šluknovských nepokojů jsou poměrně univerzální. "Jen v případě posuzování české společnosti jako celku a také regionu Šluknovska nedokázali postoj častěji zaujmout mladí lidé ve věku mezi 15 a 19 lety. Jako svůj vlastní problém pak danou problematiku časteji vnímali dotázaní, kteří žijí na území Libereckého, Ústeckého a Karlovarského kraje," píše se také ve zprávě. Průzkum se uskutečnil ve dnech 3. až 10. října a zúčastnilo se ho 1052 respondentů.

Související

Více souvisejících

Romové

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 35 minutami

Aktualizováno před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy