V noci bude na obloze vrcholit meteorický roj

Praha - V noci na sobotu bude na obloze vrcholit meteorický roj Leonidů. Jejich počet by měl být největší v noci z 18. na 19. listopadu, kdy se krátce po půlnoci střetne Země s nejvíce částicemi z komety Tempel-Tuttle, uvedla v pátek Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Leonidy jsou nejvýraznější a nejčastěji pozorovaný meteorický roj. Své maximum, tedy období, kdy je vidět nejvíce meteorů, má kolem 18. listopadu. V letech 1999 až 2002 se daly dokonce pozorovat desítky meteorů za minutu.

Letos to má být podle předpovědi výrazně méně. Svůj vrchol má mít roj v noci z 18. na 19. listopadu. Pozorování ale bude bránit nízká inverzní oblačnost, která by měla zakrývat většinu území republiky.

"S jasnou oblohou počítají předpovědi v nížinách jen na severní Moravě a ve Slezsku a na hřebenech některých hor. Asi nejjistější bude Šumava a její podhůří, kde se při jižním až jihozápadním proudění oblačnost nevytváří nebo se rozpouští," radí Ostrčilová.

Největší výskyt Leonidů očekávají astronomové v sobotu kolem 0.05. Za hodinu by mělo proletět asi 10 až 15 meteoritů. Pozorování Leonidů ale ovlivní také Měsíc, který vyjde před půlnocí.

Leonidy bude možné pozorovat za účasti odborníků například ve hvězdárně v Uherském Brodě od 19.00. Hvězdárna navíc spojí pozorování meteoritů s přednáškou o padajících hvězdách a dalších objektech noční oblohy.

Původcem meteorů je kometa 55P/Tempel-Tuttle, která se ke Slunci vrací každých 33 let. Meteory jsou velmi hbité a do atmosféry vlétají rychlostí až 71 kilometrů za sekundu.

Největší meteorické roje Leonidů byly zaznamenány v letech 1833, 1866 a 1966. Astronomové tehdy pozorovali během pouhých 20 minut až sto tisíc meteorů.

Související

Perseidy (srovnání)

Meteorický roj Perseid vrcholí o víkendu. Podmínky budou ideální

Mezi 17. červencem a 24. srpnem se otevírá okno pro pozorování každoročního meteorického roje Perseid. Tohoto roku dosáhne svého vrcholu v noci ze soboty 12. na neděli 13. srpna. Meteory již můžeme vidět od nynějška, jejich počet postupně narůstá a během noci vrcholu, na temné obloze daleko od měst mezi půlnocí a 4. hodinou ranní, se můžeme těšit na až 80 meteorů za hodinu, informoval redakci serveru EuroZprávy.cz Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.
Kompozitní snímek maxima roje Perseid z minulého roku zachycuje Mléčnou dráhu a 174 meteorů vylétajících z jednoho místa na obloze – radiantu v souhvězdí Persea. Nejvíce meteorů bude vidět z těch míst, kde neruší světlo měst. Autor: Petr Horálek

Na obloze dnes vrcholí Lyridy, nejdéle zaznamenaný meteorický roj

Dnes večer vrcholí meteorický roj Lyridy. Nepatří k nejvýraznějším rojům roku, ale lidé by několik meteorů na obloze mohli zahlédnout, uvedl Pavel Suchan, tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Podotkl, že Lyridy jsou zajímavé tím, že jde o nejdéle zaznamenaný meteorický roj - jsou známy již přes 2600 let. V těchto dnech jsou také nejlepší letošní podmínky pro pozorování planety Merkur.

Více souvisejících

meteorický roj

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy