Romům Češi ubližují, varují hinduisté z USA

Carson City - Američtí hinduisté dnes opětovně projevili znepokojení nad životními podmínkami Romů v České republice a jejich bezpečností. Kritika zazněla od šéfa Světové hinduistické společnosti se sídlem v USA Rajana Zeda.

Ten odkazuje dle všeho na poslední expertní zprávu pro české ministerstvo vnitra zmiňující se o posilování neonacistického hnutí v zemi a z toho vyvozených možných útocích proti Romům v budoucnu. Zed vyjádřil názor, že by "česká vláda měla tuto zprávu brát vážně a zajistit bezpečnost romské populaci, která čelí podmínkám podobným apartheidu". "Česká republika potřebuje lepší ochranný systém pro Romy," dodal Zed. Pokud ale Praha nebude schopná či ochotná bezpečnost Romů zajistit, pak by "měla naléhavě zasáhnout Evropská unie". Zed připomněl, že Romové se v Česku už stali obětí násilných útoků včetně házení zápalných lahví a bití, ale také perzekuce, rasismu, zastrašování, všeobecné a hlavně pracovní diskriminace, segregace na školách, předsudků a stereotypního vnímání. Jako příklady uvedl také násilnou sterilizaci žen či odmítání obsloužení v restauracích, obchodech a diskotékách. Podle Zeda obce Romy nepodporují a stát nemá zájem nebo není schopen je chránit. Zed rovněž vyjádřil přání, aby se za Romy postavili náboženští představitelé a skupiny, zejména římskokatolická církve, vzhledem k tomu, že jejich učení vybízí k ochraně utiskovaných a zbídačených. Podle Zeda by měly církve usilovat o spravedlnost pro ty, které "Bůh miluje, ale svět přehlíží". Zed už loni v listopadu požadoval, aby Česko okamžitě ze svých základních škol stáhlo čítanku pro druhé třídy kvůli tomu, že obsahuje protiromské texty. Nahradit by se podle něj měly i některé pomůcky z projektu Duhová škola, které prý hraničí s rasismem. Stažení učebnice i dalších kontroverzních pomůcek požadovala v listopadu také zmocněnkyně české vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. Zed zkritizoval i situaci Romův v dalších evropských zemích, zejména v Maďarsku a Bulharsku. Vyzval přitom "Evropu", aby si z Romů nedělala "obětní beránky" za vlastní neduhy. Světová hinduistická společnost, která vznikla ve Spojených státech, si podle svých internetových stránek klade za cíl šířit porozumění hinduismu a také prohlubování dialogu mezi náboženstvími. Zabývá se také lidskými právy a právy menšin, včetně práv Romů.

Související

Více souvisejících

Romové USA (Spojené státy americké) Česká republika

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 42 minutami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

Útočí Izrael v Libanonu? Hizballáh tvrdí něco úplně jiného

Libanonské hnutí Hizballáh v úterý prohlásilo, že izraelské jednotky nevstoupily na území Libanonu, navzdory tvrzení Izraele o zahájení částečné ofenzívy na jihu země, zaměřené na pozice Hizballáhu poblíž společné hranice. Uvedl to server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy