Další potyčky Romů! Ve Šternberku proti sobě bojují dvě skupiny

Šternberk - Napětí mezi dvěma skupinami Romů řeší radnice ve Šternberku na Olomoucku. Rozpory jsou letité, v poslední době ale opět přerostly ve vzájemné útoky. Potyčky, do nichž se zapojují až desítky Romů, se většinou odehrávají na veřejnosti v centru města, což nelibě nese většinová společnost. Radnice iniciovala společnou schůzku se zástupci Romů, městskou policií i terénními pracovníky, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Irena Černocká.

Problémy mezi Romy se táhnou již několik let. "Obě skupiny se hádají ze zásady, nejde například o majetkovou nevraživost. Stačí, když zástupce jedné skupiny potká někoho z druhého tábora, začnou si nadávat a není daleko k fyzickému napadení. Při jednom z posledních konfliktů byl jeden Rom zraněn, tím napětí opět narostlo," uvedl předseda místní organizace Společenství Romů na Moravě Vilém Král. Velitel strážníků potvrdil, že mezi znesvářenými skupinami vznikají rvačky a výtržnosti. "Některé případy jsou projednány jako přestupky, některé řeší Police ČR. Proti sobě jde vždy několik desítek Romů, naposledy to bylo zhruba před týdnem," uvedl Pospíšil. Konflikty podle něj navíc přispívají ke kritickému postoji většinové populace k Romům. Radnice se snažila dospět k řešení na středeční schůzce, na niž ale zástupci jedné z nesvářených stran nedorazili. Výsledky jednání nechtěla mluvčí radnice Irena Černocká blíže komentovat. "Z jednání vzešly úkoly pro zástupce města i neziskové organizace, které by měly vést ke zklidnění situace a k postupnému řešení problémů," uvedla mluvčí. Podle Krále se ale zúčastnění shodli na potřebě dalších jednání za účasti obou romských táborů. Terénní pracovnice by měly ještě intenzivněji pracovat s rodinami a především s dětmi a mládeží. "Jakmile se děti dostanou do základní školy, už mezi nimi vznikají spory. Mají to zřejmě už z domu. Tuto nevraživost je třeba odbourat," soudí Král. Obdobná schůzka se na radnici uskutečnila také v roce 2008, zklidnění situace ale bylo jen dočasné. Podle odhadů ve zhruba čtrnáctitisícovém Šternberku žije do 500 Romů.

Související

Více souvisejících

Romové

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 37 minutami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

Útočí Izrael v Libanonu? Hizballáh tvrdí něco úplně jiného

Libanonské hnutí Hizballáh v úterý prohlásilo, že izraelské jednotky nevstoupily na území Libanonu, navzdory tvrzení Izraele o zahájení částečné ofenzívy na jihu země, zaměřené na pozice Hizballáhu poblíž společné hranice. Uvedl to server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy