Romové z Břeclavi: My toho kluka nezmlátili. Budeme se bránit!

Břeclav - Romové se hodlají bránit případným útokům extremistů při nedělním pochodu Břeclaví za zbitého chlapce. Vyplynulo to z jejich sobotního setkání se starostou města Oldřichem Ryšavým (ČSSD).

Do kostela Českobratrské církve evangelické přišlo na setkání, které na podporu romské komunity uspořádalo občanské sdružení IQ Roma servis, asi 80 Romů. "Všichni z nás teď cítí na ulici nevraživost. Přitom není jasný důkaz, že za útokem na zbitého chlapce opravdu stojí Romové," uvedla Renata Poláková, která se setkání zúčastnila. Přítomní jednohlasně uvedli, že ostatní občané po útoku nahlíží na Romy špatně, přitom oni s incidentem nemají co dočinění. Z vyjádření jednotlivců vyplynulo, že útočníci byli ze Slovenska, jiní zase tvrdili, že policie na některé neprávem tlačí, aby se přiznali. Kostelem se ozvaly také hlasy, že komunita se bude proti hrozícímu násilí extremistů bránit. "Pachatele musíme najít a potrestat," zopakoval Ryšavý s tím, že občany Břeclavi několikrát vyzval, aby šli mimo pochod extremistů a nenaskakovali na vlnu rasismu. V pátek se domluvila Dělnická mládež s obyvateli Břeclavi na společném pochodu, který se uskuteční v neděli. Trasa povede od nádraží přes sady 28. října na ulici J. Palacha, 17. listopadu, náměstí T. G. Masaryka a zpět. Dělnická mládež ohlásila akci od 9. do 20. hodiny, přesto je začátek v plánu na 12.30 a ukončení pochodu na 15 hodin. Situace se v Břeclavi vyostřila po útoku, který se stal v neděli večer v ulici Jana Palacha v blízkosti hotelu Terezka. Mladíka měli napadnout tři pachatelé. Matka poškozeného Mediafaxu dříve řekla, že se jí syn svěřil, že jej zbili Romové kvůli tomu, že jim nedal cigaretu. Chlapec skončil v nemocnici, kde mu lékaři odebrali ledvinu.

Zabránit průchodu extremistů do části, kde žijí Romové, chce Iniciativa Nenávist není řešení. Ta ohlásila na od neděle na dva měsíce vlastní shromáždění právě v romských lokalitách. Chce je zablokovat pro případné zneužití extremistů, a zabránit tak eskalaci napětí ve městě.

Související

Více souvisejících

Romové břeclav extremismus

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

včera

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

včera

včera

včera

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy