Památku Cyrila a Metoděje uctilo na největší pravoslavné pouti v Česku osm stovek věřících

Mikulčice - Osm stovek pravoslavných křesťanů se sešlo v sobotu ve Valech u Mikulčic na Hodonínsku, aby při své největší tuzemské pouti tradičně uctili památku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Agentuře Mediafax to řekl František Synek z velkomoravského památníku v Mikulčicích.

Pravoslavní kněží sloužili dvě hodiny před polednem liturgickou mši ve velkomoravském kostele. "Po ní k věřícím promluvil metropolita pravoslavné církve v Čechách, na Moravě a na Slovensku vladyka Kryštof," řekl Synek s tím, že proslov měla i bulharská viceprezidentka Margarita Popovová."Řečníci se věnovali především přínosu osobnosti Cyrila a Metoděje, kterých se pouť týkala," upřesnil Synek. Lidé pak položili věnce k sousoší věrozvěstů, které mikulčickému hradišti Valy věnoval bulharský stát. Ten se považuje za jednoho z největších nositelů cyrilometodějské tradice.Pravoslavná církev má však vlastní den oslavy obou svatých. Připadá na 11. květen podle pravoslavného kalendáře, který však odpovídá 24. květnu podle občanského kalendáře. Tento den slaví věřící ve všech slovanských pravoslavných církvích.Cyril a Metoděj přišli ze Soluně na Velkou Moravu na jaře roku 863. Podle tradice to bylo právě 11. května, podle pravoslavného kalendáře 24. května. V Bulharsku je 24. květen Dnem sv. Cyrila a Metoděje a Dnem slovanské kultury a vzdělávání. V řadě jiných zemí ale svátek připadá na 14. únor, což je datum Cyrilova úmrtí.Cyril a Metoděj jsou hlavními patrony Moravy. Papež Jan Pavel II. je v roce 1980, společně se svatým Benediktem a později dalšími světicemi, prohlásil spolupatrony Evropy. Česko i Slovensko slaví svátek Cyrila a Metoděje 5. července, stejně tak římští katolíci v některých zemích.Bez zajímavosti není skutečnost, že až do poloviny 19. století byli svatí Cyril a Metoděj běžně označováni staročeskými jmény Crha a Strachota. Crha vzniklo z Cyril; Strachota špatným překladem: řecké Methodios tehdejší učenci přiklonili k latinskému metus a přeložili.

Související

Více souvisejících

Náboženství poutníci / víra

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy