Kauza Ratha: Její aktuální vývoj u Moravce!

Praha - Tématy nedělních Otázek Václava Moravce budou aktuální vývoj v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha nebo stav přípravy protikorupčních zákonů. Diskuse se zúčastní ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) či jeho stínový protějšek z ČSSD Jiří Dienstbier.

Dalšími hosty nědělního pořadu budou v první části také profesor práva z Cardiff Law School Jiří Přibáň a náměstek nejvyššího státního zástupce Igor Stříž. Řeč přijde i na podání učiněné Liborem Gregorem v kauze Rath, spory o místní příslušnost státních zastupitelství v této kauze či současný stav příprav a schvalování protikorupčních zákonů a opatření.

První hodinu také doplní téma přetíženosti českých soudů, situace u Ústavního soudu, financování politických stran, zákon o státní službě nebo rozpočet Vězeňské služby.

Exministr zdravotnictví, bývalý hejtman a současný poslanec David Rath byl zadržen bezprostředně poté, co přijal sedm milionů korun v hotovosti. Bývalý hejtman tvrdí, že věc má politický podtext a ve svém projevu také naznačil, že peníze mohly směřovat na financování strany. Poslanecké sněmovna se jej však rozhodla na základě doporučení mandátového a imunitního výboru vydat k trestnímu stíhání.

Rath byl zadržen společně s dalšími sedmi lidmi, všichni jsou podezřelí z podplácení a přijímání úplatku, poškozování finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Otázky Václava Moravce se ve druhé části promění v debatu nad ekonomickými tématy a zaměří se na plán vytvoření bankovní unie, návrh zvýšení pravomocí bankovního dohledu či fiskální kompakt. Hosté také proberou centralizaci rozpočtové politiky EU a dopady na českou ekonomiku, aktuální vyhlídky společné evropské měny, vývoj kurzu koruny a dalších ekonomických ukazatelů, které nedávno zveřejnil Česká statistický úřad. Pozvání do studia přijal viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar a ekonomka Vysoké školy ekonomické Ilona Švihlíková.

Související

Jan Hamáček

Dojde na úplný lockdown? Od ministrů přicházejí rozporuplné informace

Současné problémy s covidem by nebyly, kdyby se 1. září neotevřely školy. Ukazuje se, že školy byly silným zdrojem šíření nákazy. Kdyby k tomu datu nastal takzvaný lockdown, nový typ koronaviru by zmizel. V dnešním diskusním pořadu Partie na TV Prima a CNN Prima News to řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
Andrej Babiš

Babiš opět odmítl přijít k Moravcovi

Praha - Šéf hnutí ANO Andrej Babiš opět nedorazil do diskuzního pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Tam měl tuto neděli diskutovat s předsedou České pirátské strany Ivanem Bartošem. Babiš do studia nepřišel už letos v květnu uprostřed vládní krize.

Více souvisejících

ovm David Rath

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy