Zpěvák Koller v ČT: Žijeme v kriminálním státě! Nalítl jsem na "populistický kecy" ODS

Praha – Žijeme v kriminálním státě a měli bychom vypráskat kriminální živly, které ho tvoří. Takto mluvil David Koller, hudebník a jeden z autorů zatím posledního protestsongu Sami. Mluvil v pořadu Hyde park na ČT24.

Přes depresivní vyznění písně Sami si bývalý člen skupiny Lucie myslí, že máme naději na změnu. Musíme se dostat z morální krize, kterou sem zavlekl komunistický režim a současná politická garnitura ji zdárně přiživuje. Je nutný odpor proti zkorumpovanému establishmentu. „My si ten pořádek uděláme,“ zakončuje myšlenku Koller.Výtku, že je duet s Barborou Polákovou vulgární odmítá. Argumentuje Karlem Krylem, který si ve svých písních proti systému také nebral servítky a zároveň dodává, že text duetu je vlastně velmi mírný. Situace v zemi je totiž mnohem brutálnější.Zpěvák přiznává, že v minulosti volil špatně. „Nalít jsem na populistický kecy,“ myslel tím ODS během devadesátých let. Následně začal volit malé strany, které se ani nedostaly do parlamentu. Proto by rád viděl změnu v podobě odstranění pětiprocentní hranice pro vstup do sněmovny.Ač mluví vůči momentální politické a společenské situace s velkým despektem, stále věří, že je to lepší než za komunistů. Ti si vzali všechno, zatímco dnes se krade „jen“ z veřejných rozpočtů. Peníze odtékají penězovody do různých firem přes politiky. Ty Koller označuje za tlučhuby.I tak ale má hudebník některé politiky v oblibě. Například Karla Schwarzenberga by rád viděl na Hradě a také Petr Gazdík ze stejné politické strany TOP 09 se mu zamlouvá. Nechce ale být spojován s žádnou politickou stranou a tak zůstává pouze u podpory jednotlivců. Navíc ne všechny „topkaře“ chválí. Ministr financí Kalousek je podle něj nebezpečný, když chodí po Praze s „dvěma bouchačkami“.Názorově se sám Koller profiloval jako levičák, který ale nenašel správnou levicovou stranu. Komunisty nemá rád z dob minulého režimu a současná ČSSD je podle něj prolezlá korupcí a klientelismem. Pokaždé když se diskuze v pořadu stočila směrem k odbornějším tématům jako církevní restituce, způsob schvalování zákonů a podobně odpovídal David Koller ve smyslu „já nic, já muzikant“. I když nazpíval protestsong, necítí se dostatečně fundovaný se k těmto věcem vyjadřovat.

Zde je píseň, která vyvolala smíšené reakce.

Související

Mirai Navrátil

Koller, Mirai a další osobnosti české kultury pomáhají Ukrajině

Stále častěji se na sociálních sítích objevují příspěvky, že i známé osobnosti se rozhodli pomoci Ukrajině. Tím bezpochybně dokazují, že česká kulturní sféra "stále žije", pomáhá a zastává své místo, na které se možná během pandemie i poněkud zapomnělo. Jména jako David Koller, Mirai Navrátil, Jakub Ryba jistě mluví za vše.

Více souvisejících

David Koller hydepark

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 14 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 55 minutami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Suché počasí může působit potíže. Hrozí požáry, varuje ČHMÚ

Meteorologové varují před nebezpečím požárů v souvislosti s nárazy větru o rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu a suchem, které aktuálně panuje v Česku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká většiny území. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy