Lidé s Rathovým talentem, by měli ČR povznést!

Praha – Současná doba ztratila hodnoty a jen těžko se bude vybírat prezident, který vtiskne České republice hodnoty zpět. To a mnoho dalšího řekl v pořadu Před půlnocí ČT24 herec Ondřej Vetchý.

Dnešní doba ačkoli je moderní, ale to nepřináší společnosti jen plusy v podobě lepší elektroniky atd. V současnosti dochází ke znehodnocování slov, zjednodušování a plytkosti, neboť vše je převáděno na peníze. 

 K tomuto stavu dle Vetchého přispěla historie 20. století. Dle Vetchého jsme byli za první republiky velmi vyspělou zemí, pak ale přišel odliv až půl milionu lidí, z nichž velké množství patřilo mezi elitu. Ačkoli byla 50.léta velmi zdrcující, Vetchý je přesvědčen, že nepoškodila naši zemi tolik jako normalizace, která „totálně rozleptala hodnoty, na kterých byla tato země postavená.“ Za důvod, proč se česká (československá) společnost intelektuálně propadla, považuje odklon od židovsko-křesťanských hodnot, na kterých byla tato civilizace založená.

 „Představte si, že by teď hrál Sovák, Menšík, Brodský a bulvár by si je bral do huby,“ uvedl. Bulvár dává všechny do jednoho pytle, ať už je to věhlasný lékař nebo ten nejméně schopný zpěvák. Tím se stírají rozpoznávací schopnosti české společnosti, která pak osobnosti řadí do jedné skupiny.

 V relaci vyjádřil hrdost na české občany v tom smyslu, že působí v mezinárodních anketách velmi svobodomyslně. Jsou velmi tolerantní vůči náboženství, homosexualitě, ale na druhou stranu jsou i tolerantní k tomu, když někdo lže a krade, což je nelibý aspekt dnešní společnosti.

 Česká politika se potýká s takovým problémem, že její představitelé se nesnaží dělat svoji práci co nejlépe, i když za ni mají velmi vysoké platy. Vetchý si uvědomuje, že mají politice kolikrát velmi těžké rozhodování, neboť „politika je o umění konsensu a často jde o volbu mezi větším a menším zlem,“ avšak i tak by měli respektovat zákonitosti své profese. 

Vetchý vyjádřil zklamání nad jednáním Davida Ratha. Toho totiž považuje za nesmírně pracovitého, chytrého, ctižádostivého a ambiciózního politika, kterých mnoho není, a který by měl šanci vytvořit a prosadit věci ku prospěchu země. Bohužel však z jeho velkého talentu Česká republika prospěch nemá. „Lidé s takovým potenciálem by měli tuto zemi povznést tam, kam bychom si přáli, aby směřovala,“ uvedl Vetchý. Jednání Ratha však bylo jen ránou pro demokracii.

I Vetchý má zájem účastnit se věcí veřejných ČR stejně jako mnoho jiných herců. Sám se snaží vypracovat zákon na ochranu osobnosti, který by velmi omezil bulvár. Novináři by daleko více museli dbát na to, aby neuváděli lži, pokud by se jí totiž dopustili, byla by považována za velký přestupek.

Na začátku příštího roku si čeští občané prvně zvolí sami svého prezidenta. Příští prezident bude muset vtisknout této zemi hodnoty, ke kterým se musíme vrátit. Co si Vetchý myslí o kandidátech, kteří již uveřejnili touhu kandidovat? „Mám moc rád pana Švejnara, Fischera a Dlouhého, ale já bych je raději viděl na jiných postech v nejvyšších patrech politiky,“ uvedl. Současně většinu kandidátů považuje za příliš navázané na ekonomickou stránku věci, zatímco prezident by měl nést existenciální, filosofický a etický rozměr. „Strašně mě mrzí, že pan kníže Schwarzenberg, že mu není padesát. Kdyby mu bylo padesát, tak bych byl šťastný člověk, on by nesl tuto kvalitu“ sdělil k dalšímu z kandidátů na post hlavy státu. Vetchý by považoval za dobré řešení mít na hradě ženu. Zamlouvala by se mu Zuzana Roithová (KDU-ČSL), která by dle něj byla velmi důstojnou prezidentkou.

Související

film Prezidentka (Foto: Zuzana Pánská)

RECENZE: Nudná Prezidentka se drží stereotypů a naivního pohledu na svět

Aňa Geislerová se snaží skloubit vztah s vysoko postavenou funkcí. Jak již dobře známe z jiných snímků, je to velmi náročné a to zejména, když je vztah zatížen nevyrovnaností. Petr Vetchý pak ztělesňuje dobré hodnoty, přičemž stojí v opozici k všeobecnému marasmu okolního světa. Samotný snímek pak smutně vyniká svou až pohádkovou naivitou.

Více souvisejících

Ondřej Vetchý (herec) prezident čr

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy