Internetové vtipkování? Prezident se zesměšňuje sám!

Praha - Václav Klaus schoulený v náručí Kevina Costnera, i takovými obrázky se zaplnil internet v reakci na chrastavský útok, když Pavel Vondrouš na prezidenta několikrát vystřelil airsoftovou pistolí a ochranka totálně selhala. Podle sociologa Martina Fafejty ale vtipy zesměšňují ochranku, ne prezidenta.

Především sociální sítě se v posledním týdnu přeměnily v líheň fotomontáží a grafických vtipů, v nichž hlavní role připadá české hlavě státu a o zápletku se stará sedm výstřelů z airsoftové pistole. Sám Klaus si v rozhovorech postěžoval, že v médiích bývá znevažován majestát prezidentského úřadu i jeho soukromá osoba, přičemž obojí považuje za nevhodné a nepřípustné. Podle sociologa Martina Fafejty tak však zbytečně dodává podvratný význam víceméně nevinnému obsahu. Navíc obrací výsměch určený jeho ochrance na svoji osobu, řekl agentuře Mediafax."Obrázek s Kevinem Costnerem z filmu Osobní strážce vnímám jako ironizaci schopností prezidentské ochranky, nikoli jako zesměšnění osoby hlavy státu. Fotomontáž, kde Klaus ztělesňuje hlavního hrdinu Matrixu ve chvíli, kdy odráží kulky, si zase utahuje z formy útoku, kdy prezident fakticky nebyl ohrožen na zdraví, tím méně pak na životě," vysvětlil sociolog působící na Univerzitě Palackého v Olomouci.Z podobných internetových vtipů se podle slov Fafejty stává zesměšňování hlavy státu až v momentu, kdy tuto skutečnost někdo pojmenuje. "Pokud se tedy prezident domnívá, že podobné obrázky, podobný humor nevhodně zesměšňuje jeho úřad, on je vlastně tím, kdo se na tomto zesměšňování podílí, neboť nám nabízí, jak tento humor interpretovat," domnívá se.Fenomén satirizování politiky považuje za přirozený a tvrdí, že státník s ním musí počítat. "Prezident je především politik a nemůže čekat, že se mu takové jevy vyhnou. Ironizovat politiky je oblíbenou českou kratochvílí a jistě i formou duševní hygieny, jde o odbourávání znechucení z politiky. Prezident Klaus svými výroky i činy mnohdy dělí společnost na své sympatizanty a odpůrce. Bylo by překvapivé, kdyby lidé, kterým obecně jeho počínání není sympatické, nevyužili příležitosti si do něj rýpnout. Zde sehrála jistě roli i následná interpretace útoku, který byl charakterizován bezmála jako atentát a prezident tuto interpretaci do určité míry přijal," popsal Fafejta logiku sociologických projevů.Odborník na společnost považuje za rozhodující, že se nejednalo o skutečný atentát. V tom případě by internetové vtipkování nabývalo zcela jiných funkcí a významů. "Pokud by šlo opravdu o pokus fyzicky ublížit prezidentovi, jistě by se našli lidé, kteří by se takový čin snažili omlouvat, ale pochybuji, že by se na toto téma vyrojily nějaké vtipy. Pokud ano, byly by považovány za akt nevkusu. Současné vtipkování vychází ze selhání ochranky a z následných reakcí prezidenta a jeho okolí (včetně některých představitelů ODS) na tento incident, který měl spíše formu happeningu než útoku," uzavřel Fafejta.Prezidentská ochranka selhala v pátek 28. září, kdy šestadvacetiletý dělník Pavel Vondrouš vystřelil z airsoftové pistole na prezidenta Václava Klause při jeho návštěvě v Chrastavě. Hlava státu si z incidentu odnesla lehké zranění pravé ruky. Ochranka na mladíkovu střelbu vůbec nezareagovala a pachatele zadržela až policie.

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr ochranka

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy