Klausova chvála Havla na pohřbu byla jen přetvářka, myslí si režisér Fenič

Praha – Dnes bylo přejmenováno hlavní české letiště v Ruzyni na Letiště Václava Havla. Na ceremoniál byly pozvány stovky hostů. Prezident Václav Klaus s premiérem Petrem Nečasem (ODS) si ale našli nejspíš zábavnější zpestření pátečního dne a na ceremoniál nedorazili. Podle režiséra Fero Feniče to dává jasný vzkaz občanům.

Fero Fenič byl iniciátorem přejmenování letiště po vzoru zahraničních letišť. Během několika dnů sehnal tisíce podpisů a silnou podporu veřejnosti. S přejmenováním souhlasila i vdova po prezidentu Havlovi Dagmar. Následně celou akci posvětila vláda, a tak dnes ve dvanáct hodin bylo letiště oficiálně představeno světu jako Letiště Václava Havla.To, proč nedorazili Klaus s Nečasem, si Fero Fenič neumí vysvětlit. „Nevím. Nějak mě to ani nepřekvapuje. Myslím, že to věděli s velkým předstihem, protože termín byl stanoven v dostatečném předstihu. Myslím, že je to vzkaz občanům, který by si měli zapamatovat,“ řekl režisér serveru idnes.cz.„Co mohou vzkazovat lidé, kteří před kamerami celého světa vzývali Václava Havla jako mimořádnou osobnost našich dějin a devět měsíců poté je tomu jinak? Protože kdyby ta slova byla míněna vážně, tu příležitost přejmenování by si nenechali ujít a osobnost Václava Havla, jeho rodinu by svojí přítomností ocenili. Dali by tak signál veřejnosti, že to mysleli vážně. Ale čemu teď mohou lidé věřit, když vidí, že nejen v politice, ale i obyčejných lidských věcech, se nedodržuje slovo? Nikdo je nenutil, aby před kamerami pronášeli chvály, ale oni to udělali a já měl na chvíli pocit, že se změnili, že to myslí vážně. Vidím ale, že tomu tak není,“ dodal následně.Odůvodněním by mohlo být to, že Václav Klaus neměl s Havlem úplně nejlepší vztahy. Měli úplně odlišné povahy. Zatímco Havel byl pravdoláskař, Klaus byl vždy tvrdým a pragmatickým politikem. Lišili se v otázce Evropské unie i vztahu k Rusku. Možná právě proto nechtěl Klaus na ceremoniál přijít.U Petra Nečase pak mohl zapůsobit fakt, že se poslední dny údajně snaží udělat na Klause dojem. To byl také podle mnohých komentátorů důvod, proč během chvilky odvolal poradce Romana Jocha, když urazil Klause. Nečas totiž potřebuje, aby Klaus přemluvil rebelující poslance ODS, kteří odmítají daňový balíček. S tím je spojen osud celé vlády i budoucnosti Petra Nečase.

Související

Více souvisejících

Václav Havel Fero Fenič

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy