Lidé zesměšňují EU na webu: Získá Nobelovku za ekonomii Španělsko?

Praha - Český prezident Václav Klaus, který již předběžnou informaci o dnešním udělení Nobelovy ceny za mír Evropské unii označil za vtip, není ve svém hodnocení osamocený. Na internetu se objevila řada komentářů, které si z rozhodnutí Nobelova výboru dělají legraci a označují ho za směšné či bizarní.

Po dnešku není vyloučeno, že příští týden Nobelovu cenu za ekonomii dostane třeba Španělsko ponořené do hluboké hospodářské krize, tvrdí jeden z komentářů na Twitteru. Pisatel jiného uvažuje, zda Norsko, kde se o Nobelově ceně za mír rozhoduje, nechtělo tímto způsobem poskytnout finanční podporu unii trápené hospodářskými problémy - vždyť ocenění je spojeno s prémií 1,2 milionu dolarů... Norové sami v unii nejsou a dali jí Nobelovu cenu za mír - to má být žert, výsměch, ironie nebo sarkasmus? poznamenává další twitterový komentář. To jediné, na čem se příští summit EU shodne, bude to, že přivítá udělení Nobelovy ceny, ironizuje další z uživatelů sociálních sítí v narážce na vnitřní rozpory unie. A další tvrdí, že tato organizace oceněná za mír přispívá k vytváření napětí mezi zeměmi jako málokterá jiná. "Prezident tomu nevěří a pokládá to za legraci," řekl serveru novinky.cz mluvčí Václava Klause poté, co norská televize NRK hodinu před vyhlášením letošního laureáta Nobelovy ceny za mír předpověděla jako vítěze Evropskou unii. Někteří uživatelé internetu tvrdí, že unijní sedmadvacítka měla dostat spíše Nobelovu cenu za komedii, a další se uklidňují tím, že vše mohlo dopadnout ještě hůře... oceněným za mír se prý mohl stát třeba autoritářský syrský prezident Bašár Asad.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) nobelova cena

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Manhattanští žalobci souhlasí s odložením Trumpova rozsudku

Kancelář okresního prokurátora na Manhattanu oznámila, že je ochotna odložit vynesení rozsudku nad Donaldem Trumpem. Tento krok má umožnit zvážení jeho návrhu na zrušení trestního odsouzení za obchodní podvody v návaznosti na pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který prezidentům poskytl širokou ochranu imunity.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán navrhuje Zelenskému příměří

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý během návštěvy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosažení rychlého příměří ve válce s Ruskem s cílem možného urychlení mírových jednání. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potřebuje spravedlivý mír. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

Rusko plánuje vybudovat vlastní vesmírnou stanici. Postaví ji umělá inteligence

Rusko plánuje zahájit stavbu vlastní vesmírné stanice v roce 2027 vypuštěním prvního modulu, uvedla ruská vesmírná agentura Roskosmos na platformě Telegram. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy