Protiromské demonstrace v Česku znepokojily Radu Evropy

Štrasburk/Brusel - Komisaře Rady Evropy pro lidská práva Nilse Muižniekse znepokojily nedávné protiromské incidenty v České republice.

České úřady by měly vyslat důrazný signál, že nebudou tolerovat žádné projevy nenávisti, uvedl Muižnieks v dnešním prohlášení.

"S velkým znepokojením sleduji v posledních měsících organizované a opakované protiromské demonstrace v Duchcově a v Českých Budějovicích," prohlásil Muižnieks. Uvítal současně "reakci českých úřadů proti takovým incidentům".Vyzval "především starosty zmíněných měst a policii, aby podnikly všechny nezbytné kroky k zabránění dalšímu násilí proti Romům". Podle komisaře Rady Evropy, která dbá o dodržování lidských práv v Evropě, je také klíčové, aby tyto incidenty byly vyšetřeny a pachatelé stíháni."Úřady by měly vyslat důrazný signál, že nebudou tolerovány žádné projevy nenávisti," uvedl Muižnieks.Rada Evropy se k postavení romské menšiny v České republice vyjadřuje kriticky dlouhodobě. V únoru vyzval Muižnieks ve zprávě Českou republiku k většímu úsilí o zlepšení postavení Romů. Vážným problémem podle zprávy zůstává například segregace romských dětí ve školství. Komisař RE pro lidská práva v únorové zprávě také uvedl, že Romové jsou nadále v ČR nejčastějšími oběťmi rasově motivovaného násilí.Na českobudějovickém sídlišti Máj se v posledních dnech strhlo několik potyček. Nejprve se 21. června na hřišti dostaly do konfliktu děti, následně se do něj zapojilo asi 100 dospělých. Na místě zasahovala i policie. Reakcí na konflikt ze hřiště na sídlišti byla demonstrace, která se uskutečnila 29. června. Po ní se několik stovek účastníků shromáždění přesunulo na Máj, kde se někteří střetli s policisty.

V sobotu 6. července pak pořádkové služby zasáhly na sídlišti proti účastníkům další protiromské demonstrace, kteří se tam přesunuli z centra města, kde magistrát zrušil jejich neohlášené shromáždění. Účastníci se chtěli z náměstí vydat hromadně právě na sídliště, kde žije romská komunita. Romové se tam podle ohlášení na magistrátu budou každou sobotu až do konce září scházet na happeningu. Na sídlišti už několik dní zůstává více strážníků než obvykle.

Související

Ilustrační fotografie

Radikálové táhli proti Romům v centru Plzně

Plzeň - Do centra Plzně se dnes ve 14:45 vydalo na pochod asi 90 pravicových radikálů. Jejich akce je ohlášená jako pochod za "dodržování práv všech slušných občanů této země a proti financování rasistického a protičeského o.s. Romea vládou České republiky". Více než 200 odpůrců pochodu se sešlo na Husově náměstí, tedy v těsné blízkosti trasy pochodu, kde hrají kapely a tancuje se, zjistila na místě ČTK.
Ilustrační foto

Romové a chudoba v Česku: Dostanou se do politiky extremisté?

Praha - Neřešení problému chudoby a zhoršující se situace Romů by i v Česku mohlo posílit krajní pravici a vynést ji do politiky jako teď na Slovensku. Čeští extremisté by mohli uspět hlavně v komunálních volbách. Nahrála by jim také případná přímá volba hejtmanů, posílila by populismus. Shodli se na tom oslovení politologové a odborníci na romskou problematiku. Slováci o víkendu v přímé volbě zvolili županem banskobystrického kraje pravicového extremistu Mariana Kotlebu.

Více souvisejících

Protiromská demonstrace protiromské demonstrace, České Budejovice Romové

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

včera

Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády

Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

včera

Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že svět je nyní bezpečnější po zabití vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, izraelskými silami. Nasralláha označil za "brutálního teroristu" a zdůraznil, že nejlepší cestou k dosažení stability na Blízkém východě je diplomacie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy