Češi stále častěji potřebují psychiatra. Loni je vyhledalo přes 600.000 lidí

Praha - Přes 600.000 Češek a Čechů vyhledalo loni ambulantního psychiatra, převažovaly ženy. Psychiatři poskytli téměř tři miliony vyšetření. Dopočetl to Ústav zdravotnických informací a statistiky z dat, která má z 94 procent ordinací. V těchto ordinacích meziročně stouply počty vyšetření o jedno procento a počty pacientů o čtyři procenta. Oproti roku 2000 narostly počty vyšetření o 38 procent a počty pacientů téměř o 60 procent.

Pokud bychom porovnali situaci před dvanácti lety, ze statistických dat zjistíme, že lidé pomoc psychiatra vyhledávají stále častěji, od roku 2000 do loňska je to nárůst o 60 procent. Častěji se léčí ženy než muži. Počet pacientů ve věkové skupině do 19 let stoupl o necelou pětinu.

Jaké jsou nejčastější diagnózy?

Nejčastěji se lidé léčí s neurózami (39 procent z celkového počtu léčených pacientů) a afektivní poruchy (19 procent), což jsou deprese, mánie a bipolární poruchy. Roste současně počet případů nemocných schizofrenií a stále více lidí se léčí z alkoholismu a návyků na jiné látky.

Od roku 2011 se samostatně sleduje Alzheimerova choroba a demence. V souvislosti s demencí u Alzheimerovy nemoci bylo léčeno celkem 15 352 pacientů, což je o 420 pacientů více než v roce předchozím. Pacientů léčených pro ostatní demence bylo 21 279 (o o 3 324 pacientů více než v roce 2011).

Nově je také sledována diagnóza poruchy příjmu potravy, v tomto případě bylo léčeno celkem 3 461 pacientů, dále počet pacientů, u nichž bylo zaznamenáno sebepoškození (3 225 pacientů) a počet pacientů kvůli závislosti na opiátech (2357 pacientů).

Nejvíce vzrostl počet pacientů léčených pro sexuální poruchy (o 54 procent), pro neurčenou duševní poruchu a vývojové poruchy v dětství a adolescenci (obě diagnózy o necelých sedm procent).

V kterém kraji se léčí u psychiatra nejvíce lidí?

Nejvíce lidí u psychiatra se léčilo v Praze (949 pacientů na 10 000 obyvatel kraje), a v Olomouckém kraji (681 pacientů). Hluboko pod celorepublikovým průměrem byl tento ukazatel ve Středočeském kraji (368 pacientů) a v Karlovarském kraji (356 pacientů).

Jak jsou na tom ženy a jak muži?

Ženy se častěji potýkají s depresemi, neurózami a schizofrenií. Největší podíl žen byl u diagnózy poruchy příjmu potravy, ve které tvořily 93 procent z léčených pacientů pro tuto diagnózu.

Muži jsou výrazně častěji ošetřovaní v souvislosti se sexuálními poruchami/deviacemi, s poruchami vyvolanými alkoholem a ostatními návykovými látkami a s vývojovými poruchami v dětství a adolescenci. Významný podíl měli muži také u diagnózy patologické hráčství (89 procent z 1415 pacientů) a sexuální dysfunkce (téměř 70 procent z 10 233 pacientů).

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Zásadní výzvou reformy psychiatrie je podle Válka péče o dětské pacienty

Zásadní výzvou, která čeká reformu psychiatrické péče, je v současné době péče o dětské pacienty. Aktivity reformy ale nutné koordinovat s kraji a obcemi. V tiskové zprávě k zasedání Národní rady pro duševní zdraví (NRDZ) to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Rada původně podléhala přímo Úřadu vlády, od změny vlády se ale nesešla. Ministerstvo zdravotnictví v polovině listopadu rozhodlo o jejím přesunu pod svůj úřad, poprvé se sešla minulý týden.
Ilustrační foto

Lékaři v dětských psychiatrických nemocnicích nejsou s dětmi podle veřejného ochránce práv zvyklí mluvit

Lékaři a další zdravotníci v dětských psychiatrických nemocnicích nejsou s dětmi podle zjištění veřejného ochránce práv zvyklí mluvit o jejich hospitalizaci nebo průběhu léčby. Dětští pacienti se tak stávají pouhým objektem péče, což může ovlivnit jak průběh, tak i úspěšnost jejich léčby, míní ombudsman. Pracovníci kanceláře ombudsmana absolvovali návštěvy v pěti psychiatrických nemocnicích, dnes na tiskové konferenci informovali o výsledcích. Souhrnnou zprávu z návštěv ombudsman zveřejnil i na svém webu.

Více souvisejících

psychiatrie

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Miroslav Krobot ve filmu Konec světa režiséra Bohdana Slámy.

RECENZE: Slámův Konec světa osciluje mezi Svěrákem a nezvládnutým vyprávěním

Je to sotva něco málo přes půl roku od premiéry snímku Sucho a Bohdan Sláma do českých kin přichází s dalším filmem. Ačkoli opět rozplétá složité rodinné vztahy, tentokrát děj zasazuje na pozadí srpnových událostí roku 1968. Ve své podstatě jde o nejvíce atypický režisérův film, jehož podnětnost paradoxně nejvíce spočívá v rozpačitosti.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Na Nedvěda nenavázal. I nadále bude na lavičce hokejového národního týmu pokračovat Židlický

Před startem hokejové reprezentační sezóny je potřeba vyřešit, kdo bude český národní tým, jenž bude příští rok na jaře usilovat o obhajobu titulu mistrů světa, vést po boku hlavního trenéra Radima Rulíka. Ten se po úterku může těšit z toho, že i v té nadcházející se může spoléhat na spolupráci s Markem Židlickým. Ten tak tedy zůstává v realizačním týmu české hokejové reprezentace na rozdíl od Petra Nedvěda, jenž během léta rezignoval na post generálního manažera.

včera

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

včera

včera

SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Izrael se připravuje na pozemní ofenzívu do Libanonu

Izrael se bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

včera

Chřipka, covid, nachlazení, zápal plic, černý kašel... V Česku začíná sezóna respiračních onemocnění

Nyní je ideální doba na očkování kvůli rostoucímu počtu respiračních onemocnění. I když je zatím případů chřipky jen málo, denně je hlášeno více než tisíc případů covidu. Na tiskové konferenci to uvedla hlavní hygienička Barbora Macková. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy