Stávka na Ostravsku na spadnutí: Odboráři ji prý schválili

Ostrava - Horníci OKD budou pravděpodobně stávkovat. V referendu, které kvůli tomu vypsali, se pro to vyslovila většina zaměstnanců. Z neoficiálních informací to tvrdí Týden.cz.

Odbory v OKD se již delší dobu nemohou shodnout s vedením firmy, kterou vlastní NWR, na nové kolektivní smlouvě. Vlastník chce provést zásadní škrty v platech, to odbory odmítají a po vypovězení kompromisního návrhu od zprostředkovatele je vyjednávání ve slepé uličce.

Horníci tak sáhli k nejtvrdšímu kalibru, který mají. Chtějí stávkovat. To ale musí schválit nejprve zaměstnanci firmy a tak bylo vypsáno referendum. A ven se dostaly neoficiální výsledky. "Neočištěné výsledky zatím hovoří o tom, že lidé chtějí stávkovat," řekl pro Týden.cz místopředseda Sdružení hornických odborů Havířov Rostislav Palička.

Na konečné výsledky si ale ještě počkáme. I to ale neznamená, že ke stávce skutečně dojde. O tom, zda k ní skutečně dojde, ještě musí posvětit vedení odborů. Navíc do té doby může dojít ke změnám v jednání s majitelem firmy.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD stávka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Musí své červené linie nakreslit i Západ? Chránit ukrajinské nebe lze i bez války

Bývalý německý diplomat Wolfgang Ischinger vyzývá Západ k určení vlastních červených linií vůči Rusku, zejména kvůli útokům na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Západ dosud reagoval převážně sankcemi a vojenskou pomocí, ale bez jasného signálu, který by Moskvu odradil od dalších agresivních kroků.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy