Lidovec o Romech: Když menšina šikanuje většinu

Praha - Lidovecký kandidát do Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský zaslal serveru EuroZprávy.cz svůj text, ve kterém varuje před jednostranným posuzováním soužití většinové české společnosti s Romy. V otevřeném dopisu nazvaném "Když menšina šikanuje většinu, pane Sobotko!", který směřuje předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi, také podotýká, že neustálé stavění menšin do role oběti ničemu nepomůže.

"Vážený pane Sobotko,

toto si přečtěte a při čtení můžete předčítat komisaři Rady Evropy pro lidská práva Nilsu Muižnieksovi. Tento komisař nás totiž před rokem upozorňoval na růst protiromských nálad v Česku. Chvályhodné, že mu tolik záleží na právech menšiny, potýkající se s problémy. Opravdu se ale jedná o problém způsobený jen „bílou" většinou, jak nám bývá neustále předhazováno ze strany profesionálních obhájců lidských práv? Je správné dělit společnost na „zlou a utlačovatelskou většinu" a „diskriminovanou a hodnou" menšinu?

Problém je mnohem komplikovanější, než si je Nils Mužniekis ochotný připustit. Smutným případem jsou nedávné incidenty ve vesničce Strýčkovice na Domažlicku. Donedávna to byla poklidná vesnička jako stovky dalších. Změna ale nastala, když se zde usadil romský klan a přibyli v něm lidé navrátivší se z výkonu trestu. Pro vesnici nastalo bez jakékoli nadsázky období teroru.

Psali jsme: Diskriminace Romů? Sobotka připraven k řešení, Okamuru to rozzuřilo

Členové tohoto klanu chodí opilí po vsi a vykřikují, že starousedlíci jsou cituji: „bílé svině" a vyhrožují cituji: „rozsekáním sekerou a vypálením domů". Aby toho nebylo málo, smějí se místním do obličeje, že se jim nemůže nic stát, protože mají papíry na hlavu. Jeden místní muž byl málem ubit k smrti a nedávné vymlácení skel jednoho z domů dlažebními kostkami obrátilo celou vesnici vzhůru nohama a představovalo pomyslnou poslední kapku. Lidé, kteří byli útokem postiženi, mají doteď strach o svůj život.

Svět není černobílý

Atmosféra strachu panuje v celé vesnici, o čemž svědčí i skutečnost, že dotázání odmítali uvést své jméno. Vyjádřil se k celé záležitosti Nils Mužniekis, jemuž lidská práva tolik leží na srdci? Vždyť se jedná o porušování domovní svobody a zásah do základních práv druhých. O žádném takovém vyjádření zatím nevím a dost silně pochybuji, že by se tento evropský komisař k něčemu takovému měl, nejsou-li obětí „vždy utlačované" menšiny.

Neustálé stavění menšin do role oběti ničemu nepomůže. Naopak v lidech náležejících k oné většině posílí latentní rasismus, když vidí, že jejich romským spoluobčanům vše projde a lidem se měří dvojím metrem. Respektovat práva druhých musí být povinností všech členů společnosti a platí to stejně pro příslušníky většiny i menšin. I většina se může stát obětí, jak je patrné nejen z případu vesnice Strýčkovice. Až si to konečně uvědomí i samotný Nils Mužniekis, budeme mít důvod k oslavě.

Přeji hezký den a veselou mysl!" píše kandidát do Evropského parlamentu za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Související

Více souvisejících

KDU - ČSL Romové Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

včera

Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády

Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

včera

Antony Blinken

Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že svět je nyní bezpečnější po zabití vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, izraelskými silami. Nasralláha označil za "brutálního teroristu" a zdůraznil, že nejlepší cestou k dosažení stability na Blízkém východě je diplomacie. 

včera

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

včera

včera

Írán, ilustrační foto

Budete toho litovat, vyhrožuje Írán Izraeli

Teherán zareaguje na každý z "zločinů" Izraele, oznámilo v pondělí íránské ministerstvo zahraničních věcí v reakci na zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

včera

včera

včera

včera

Summit NATO 2024 ve Washingtonu

NATO bude mít novou základnu ve Finsku. Založí ji vedle hranic s Ruskem

Ve Finsku příští rok vznikne nové severoevropské velitelství pozemních sil Severoatlantické aliance. Podle sdělení různých zdrojů z finské armády bude fungovat pod velením švédských důstojníků a vyšle Rusku „jednoznačný signál“. Velitelství se bude nacházet necelých sto kilometrů od rusko-finské hranice.

včera

Ministerstvo obrany

Obrana neopravila nedostatky z dřívějších kontrol NKÚ. Může za to covid a nedostatek financí, reaguje resort

Kontroloři NKÚ se vrátili ke čtyřem předcházejícím kontrolám v resortu Ministerstva obrany (MO) a zkoumali, jak ministerstvo tehdy zjištěné nedostatky napravilo. Kontroloři zjistili, že z 11 vybraných opatření nebyla čtyři splněna vůbec a další dvě jen částečně. Ministerstvo např. dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro všechny příslušníky armády; nenakoupilo ani dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. Dále neplnilo stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistilo přiměřenou zásobu náhradních dílů pro jejich opravy. Obnova a modernizace vojenských areálů neprobíhá podle plánů a hrozí, že MO nestihne vybudovat zázemí pro nakupovanou vojenskou techniku.

včera

včera

včera

Bezpilotní bojový letoun MQ-9 Reaper

Drony jsou mnohem starší, než vůbec tušíme. Jejich potenciál jsme ale stále nevyčerpali

V armádách na celém světě jsou dynamicky rozvíjeny a využívány drony, které šetří lidskou sílu a náklady na vojenské operace. Masivně byly použity i během konfliktu na Ukrajině oběma stranami. Zvláště Ukrajina se přitom snaží jejich schopnosti dále vylepšovat, protože je to pro ni v této fázi konfliktu maximálně výhodné. Kde se však drony vůbec vzaly a za jakých okolností a s jakými výsledky byly v minulosti využívány?

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

MZV: Ukrajina nesmí dopadnout jako Československo po podepsání Mnichovské dohody

Mnichovská dohoda je ukázkovým příkladem, jak pokusy o ustupování agresorovi v zájmu zachování míru nepřinesly kýžený výsledek. Naopak vedly k největšímu válečnému konfliktu 20. století. Na výročí jejího podpisu to uvedl vedoucí oddělení pro zahraniční spolupráci na českém ministerstvu zahraničí Ivan Dubovický. 

včera

29. září 2024 21:56

29. září 2024 21:11

Počasí, jaké způsobilo povodně, se může opakovat. Musíme změnit optiku, nabádá expert

Září přineslo do střední Evropy velmi deštivou epizodu, která způsobila povodně na rozsáhlém území. Vědci jsou přesvědčeni, že k extremitě jevu přispěla i klimatická změna. Expert ze Slovenska proto nyní nabádá, aby se změnila optika na problematiku velké vody. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy