Nezaměstnanost klesla pod 8%. Kdo o práci stále nezavadí?

Praha - K 31. 5. 2014 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) celkem 549 973 uchazečů o zaměstnání. To je o 24 935 méně než v dubnu a o 2 510 více než v květnu 2013. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 534 342 dosažitelných uchazečů (jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání). Podíl nezaměstnaných klesl na 7, 5 % (duben 2014 – 7,9 %, květen 2013 – 7,5 %). Naopak se zvýšil počet volných pracovních míst – meziměsíčně o 3 777, meziročně pak o 5 391. Celkem jich zaměstnavatelé nabízeli 48 023. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti hlásí všech 77 okresů, největší pak okres Prachatice (o 10,7 %), Jindřichův Hradec (o 10,5 %), Písek (o 10,1 %), Jeseník (o 10 %), Pelhřimov a Chrudim (shodně o 9,8 %).

„Vnímám jako velmi pozitivní fakt, že už několik měsíců po sobě roste počet volných pracovních míst. A není to jen díky sezónním pracím, které jsou v plném proudu, a oživování ekonomiky. Na základě už plně fungujícího monitoringu a dobře nastavené komunikace v regionech se nám daří získávat volná místa do evidence a zároveň na ně aktivně umísťovat uchazeče o zaměstnání. Jen v květnu jich bylo 9 155. Navíc z výstupů monitorovacích návštěv vyplývá, že zaměstnavatelé očekávají i v dalším období spíš nárůst nebo stabilizaci zakázek. Tento trend by tak měl pokračovat i v dalších měsících," říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Zaměstnavatelé měli v květnu zájem nejčastěji o pomocné pracovníky ve stavebnictví, v zemědělství, v gastronomii, obchodní zástupce, strážné, ostrahu objektů, zedníky, finanční poradce, uklízeče, programátory, recepční, pracovníky v lázeňství, gastronomii, dělníky na zpracování plastů a ve výrobě. Hledali také obchodní zástupce, prodavače, šičky, operátory, řidiče nákladních nebo dodávkových automobilů či učitele.

Tradičně velká poptávka je po kvalifikovaných pracovnících ve strojírenství (nástrojáři, seřizovači, obsluha a opraváři obráběcích strojů, řezači plamenem, páječi, svářeči, soustružníci, kovodělní dělníci, mechanici, apod.). Přednost dávaly firmy proškoleným specialistům s praxí.

Psali jsme: Počet lidí bez práce mírně klesl. O které profese je zájem?  

Během května se do evidence ÚP ČR nově přihlásilo 41 432 lidí. Ve srovnání s minulým měsícem byl jejich počet nižší o 6 948 osob, meziročně zaevidoval ÚP ČR o 935 uchazečů více. Z evidence naopak odešlo celkem 66 367 klientů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). To je o 15 420 méně než v dubnu a o 8 105 více než v květnu 2013. Novou práci získalo 47 470 lidí - o 15 101 méně než v předchozím měsíci a o 13 516 více než před rokem. Celkem 9 155 z nich ji našlo prostřednictvím Úřadu práce ČR.

V evidenci ÚP ČR byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním a středním odborným vzděláním a výučním listem. Dále pak mladí lidé mezi 20 – 29 lety, uchazeči ve věku 35 – 39 let a nezaměstnaní nad 50 roků. Všem skupinám ohroženým dlouhodobou nezaměstnaností věnuje Úřad práce ČR zvýšenou péči.

Pokud jde o profesní složení uchazečů, převažovali administrativní pracovníci, manipulační, pomocní, nekvalifikovaní, stavební či montážní dělníci, prodavači, číšníci, servírky, pracovníci ostrahy, ve službách, opraváři nebo řidiči.

V uplynulém měsíci evidoval ÚP ČR celkem 48 023 volných pracovních míst - o 3 777 více než v dubnu a o 5 391 více než před rokem. V praxi se tak začíná mimo jiné projevovat i pozitivní vliv personálního posílení ÚP ČR. Jeho zaměstnanci mnohem více komunikují se zaměstnavateli a obcemi a seznamují je s možnostmi nejen finanční podpory, ale nabízejí jim také poradenství či rekvalifikace, jejichž složení vychází z potřeb konkrétních firem. V neposlední řadě také pomáhají při obsazování volných míst či realizují předvýběrová řízení při náboru nových lidí.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 11,5 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (40,7), Bruntál (40,5), Sokolov (29,5), Ústí nad Labem (28,9) a Litoměřice (28,6). Z celkového počtu nahlášených volných míst bylo 4 846 vhodných pro OZP a 9 646 pozic nabízely firmy absolventům a mladistvým.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Úřad práce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy